Восьмеро гинуть щодоби: у Нацполіції назвали три головні причини ДТП в Україні

01.06.2018
У Києві було проведено «круглий стіл» із питань безпеки дорожнього руху за участі голови Нацполіції України Сергія Князєва.
 
Забезпечення безпроблемного дорожнього руху, профілактика та зниження рівня аварійності на території держави — усе це є пріоритетними напрямами діяльності Нацполіції України.
 
А статистика «дорожніх війн» на українських автошляхах вражає: упродовж 2017 року на території країни зареєстровано понад 162,5 тисячі ДТП, iз них — 27,2 тисячі — з постраждалими (загинуло 3 тис. 432 особи, травмовано — майже 35 тисяч осіб).
 
Щоправда, є незначна тенденція до покращення ситуації, адже за чотири місяці цього року зафіксовано 45,5 тисячі ДТП — це майже на 10% менше у порівнянні з минулорічним періодом.
 
Та, на жаль, за статистикою, у середньому в Україні щодоби внаслідок ДТП гине вісім людей, а 92 — зазнають тілесних ушкоджень. 
 
Керівник поліції зазначив, що в результаті аналізу правоохоронці визначили основні чинники ДТП на дорогах держави: головними факторами є перевищення максимально дозволеної швидкості руху транспортного засобу, порушення правил маневрування та проїзду перехресть, а також недотримання безпечної дистанції і керування транспортним засобом у стані сп’яніння.
 
У зв’язку з цим було вирішено збільшити кількість екіпажів патрульної поліції на дорогах державного значення. 
 
Наразі на території держави пильнують безпеку дорожнього руху 1 тис. 595 екіпажів поліції. З цієї кількості 210 нарядів патрульної поліції цілодобово патрулюють майже 6,3 тисячі кілометрів шляхів державного значення.
 
Додамо, що з вересня 2017 року Департамент патрульної поліції та його територіальні підрозділи визначено уповноваженим органом Нацполіції у сферi безпеки дорожнього руху й на цей же підрозділ покладено функції видачі дозволів та погоджень перевізникам у сфері пасажирських та вантажних перевезень.
 
Через це процес узгодження маршруту руху транспортних засобів під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів скоротився з десяти до трьох діб.
 
Крім того, перевізники можуть замовити супровід негабаритних вантажів через онлайн-заявку на сайті Департаменту патрульної поліції.
 
Водночас Сергій Князєв підкреслив, що навести лад у царині перевезень пасажирів і вантажів можна лише за умови консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін.
 
Для посилення контролю за безпекою дорожнього руху, запобігання виникненню надзвичайних подій i дотримання законодавства у цій сфері впродовж 2017-2018 років на території держави проводили комплекси цільових заходів «Перевізник», «Увага! Діти на дорозі», «Небезпечний вантаж», «Перевізник — зима», «Тиждень безпеки дорожнього руху».