Напередодні фіналів Ліги чемпіонів в Україні провели масштабну облаву на організаторів договірних матчів

23.05.2018
Напередодні фіналів Ліги чемпіонів в Україні провели масштабну облаву на організаторів договірних матчів

Екс-наставник «Маріуполя» Олександр Севидов став фігурантом справи про «договірняки».

Про договірні матчі в українському футболі говорять ледь не кожного дня.
 
Італієць Франческо Баранка — керівник комітету етики та чесної гри ФФУ, запрошений в Україну спеціально для боротьби з футбольними «договірняками», — не втомлювався повторювати про серйозність проблеми.
 
На початку 2018 року італійський юрист заявив, що ФФУ вивчає понад 50 підозрілих поєдинків.
 
Проте до останнього часу якісь конкретні кроки з викорінення цієї спортивної недуги широкому футбольному загалу побачити було складно.
 
Утім за два дні до проведення в Києві Конгресу УЄФА та початку великого футбольного свята під назвою Ліга чемпіонів Національна поліція України провела масштабний рейд iз виявлення організаторів договірних матчів. Як повідомили в правоохоронних органах, її працівники здійснили 50 обшуків у дев’яти областях країни.
 
Звісно, подробиць цієї грандіозної справи ніхто не поширював, утім iз неофіційних джерел стало відомо, що в поле зору поліції потрапили доволі серйозні у вітчизняному футбольному господарстві особистості: екс-наставник «Маріуполя» Олександр Севидов, головний тренер «Миколаєва» Руслан Забранський, арбітри Євген та Віктор Арановськi. 
 
Спочатку окремі персони, котрі опинилися в епіцентрі скандалу, намагалися заперечувати свою причетність до масштабної справи з «договірняками», але згодом, коли про організацію великої прес-конференції для мас-медіа заявили в Нацполіції, коли президент Професіональної футбольної ліги Сергій Макаров повідомив, що до головного тренера «миколаївців» та адміністратора клубу Андрія Токарського навідувалися правоохоронці, а один із віце-президентів ФФУ Артем Франков (щоправда, відсторонений виконкомом організації від виконання своїх обов’язків за підтримку «Динамо» в «маріупольській справі») додав, що бачив, як із Будинку футболу — штаб-квартири ФФУ — вивели арбітра в кайданках, фігуранти «договірної» справи вирішили більше не приховувати своєї причетності до неї.
 
«Усе було коректно, ніхто двері не ламав, у вікна не вривався. Для мене не було секретом, що ведуться слідчі дії. Приховувати мені немає чого. Утім я не розумію, чому стільки інтересу до моєї персони», — сказав у коментарі сайту www.footboom.com Севидов.
 
Вочевидь головна претензія до екс-наставника «Маріуполя» — підозрілий поєдинок за участі «Іллічівця» (так до перейменування називався клуб iз берегів Азову) та «Гірник-Спорт».
 
Свого часу Франческо Баранка назвав його «обурливим договірняком». Щодо Забранського, то наставник коротко заявив, що «Миколаїв договірні матчі не грає. Не ті гроші, заради котрих варто було б ризикувати». Що стосується залучених до цієї історії футбольних рефері, то подейкують, що вони робили ставки в букмекерських конторах на матчі, котрі самі ж і обслуговували.
 
Зауважимо, що після того, як два роки тому Верховна Рада України прийняла закон щодо протидії договірним матчам, від футбольної федерації та Нацполіції з нетерпінням чекали активних дій. Однак і президент ФФУ Андрій Павелко, й голова етичного комітету федерації Баранка просили трохи зачекати.
 
Схоже, у відповідальних за боротьбу з «договірняками» органів накопичилася достатня для продуктивної діяльності інформація.
 
«Не могли діяти раніше, бо остерігалися, що залучені до системи договірних поєдинків особи спробують зірвати кінцівку сезону. Тому й чекали завершення чемпіонату», — наголосив Павелко.