Головне Управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області днями затримало вантаж гречаної крупи з Казахстану.
Обсяг партії, що надійшла на пост «Спеціалізований» Дніпропетровської митниці ДФС минулого тижня, становить 68 тонн.
Під час фітосанітарного контролю гречаної крупи виявили гербологічний карантинний організм Ambrosia artemisiifolia L. Простіше кажучи — амброзію, з якою й так вистачає клопоту на українських полях.
Засмічений вантаж повернули до країни експорту, повідомивши нотифікацією Національну організацію з карантину та захисту рослин Казахстану.
Як зазначають учасники ринку, останнім часом почастішали спроби заміщення традиційних вітчизняних продуктів неякісними імпортними аналогами. Тому цій товарній категорії спеціалісти Держпродспоживслужби почали приділяти особливу увагу.
В тім числі й попереджаючи спотворення ринкової кон’юнктури під час проведення польових робіт під врожай нинішнього року.
Посівні площі під гречкою цьогоріч прогнозуються на рівні 150,9 тисячі гектарів, — на 4 відсотки більше ніж торік.
Мінагрополітики та сільгоспвиробникам нарешті вдалося об’єднати зусилля для підвищення рентабельності виробництва гречки.
Для зменшення собівартості виробництва гречки фермерам запропонували державну підтримку: компенсацію 80 відсотків вартості закупленого насіння української селекції.
У травні навіть провели семінар «Стан та перспективи вирощування гречки. Made in Ukraine», організований міжнародною асоціацією наукових установ, виробників, переробників гречки та її унікальних продуктів.
Коли в Україні зменшується площа під гречкою, брак насиченості внутрішнього ринку одразу починали компенсувати зовнішні постачальники. Доволі часто — неякісним продуктом. Рентабельність вирощування гречки циклічна.
Наприклад, у 2013 році вона виявилася мінусовою, але у 2014 році підросла до 29,5, а в 2015-му навіть до 100 відсотків.
Торік рівень рентабельності пішов на спад, але цьогоріч знову очікують, що привабливість виробництва гречки зросте.
Проте Мінагрополітики розглядає надання державних дотацій аграріям у майбутньому, щоб такі культури, як гречка та жито, лишалися привабливими для сільгоспвиробників.
Планують для цього стимулювати не лише виробництво, а й попит на гречку. В тім числі й залучаючи державні структури (заклади освіти, охорони здоров’я, військові частини), для активніших закупівель корисного дієтичного продукту. Своя гречана каша таки смачніша.