Еліна Світоліна захистила свій чемпіонський титул на мегапрестижному турнірі в Римі

22.05.2018
Еліна Світоліна захистила свій чемпіонський титул на мегапрестижному турнірі в Римі

Удруге поспіль Еліна Світоліна тріумфувала в Римі, знову перемогла у фіналі престижного турніру румунку Сімону Халеп. (Фото з сайта tennisua.org.)

Вигравши в минулому сезоні п’ять одиночних турнірів WTA, в нинішньому — Еліна Світоліна опинилася перед непростим завданням із захисту здобутих рейтингових очок.
 
Щоправда, необхідність захищати чемпіонські позиції на турнірах у Тайвані, Дубаї, Стамбулі, Римі та Торонто неймовірно тісно переплелася з бажанням прими українського тенісу підкорити в 2018 році свій перший у кар’єрі турнір із серії «Великого шолома».
 
Завдяки тим успіхам у минулому році Світоліна змогла піднятися на історично високу позначку в рейтингу WTA, утім невдачi у Тайвані, ОАЕ та Туреччині зробили проблематичним повернення Еліни до трійки найсильніших тенісисток планети в 2018-му.
 
Хоча почала Світоліна поточний рік із «незапланованого» тріумфу в австралійському Брісбені. Згодом вона вперше в кар’єрі зіграла у чвертьфіналі Відкритої першості Австралії й на деякий час знову стала третьою в рейтингу WTA.
 
Проте далі, попри велике бажання досягти в нинішньому сезоні «чогось більшого», швидко набрати оберти найуспішнішій українській тенісистці не вдалося. Невдачі, що повторювалися на важливих для рейтингових позицій турнірах, щоразу ставили під питання її перебування навіть у «топ-4».
 
Утім і в суперниць українки не все було стабільно, відтак проблеми iз захистом здобутих торік очок рейтинговою катастрофою для неї не обернулися.
 
Утім не була б перша ракетка України собою, якби не змогла захистити в нинішньому сезоні бодай один минулорічний титул. І таким наразі для неї став елітний турнір у Римі.
 
Готуючись до «Ролан Гарросу», столиця Італії традиційно збирає в себе усіх найсильніших тенісисток планети, включно з чинними та колишніми лідерами рейтингу WTA.
 
Спочатку, посіяна в Римі під четвертим номером, Світоліна переконливо пере­грала в чвертьфіналі екс-першу ракетку планети — німкеню Ангелік Кербер.
 
Коли ж справа дійшла до фіналу, на шляху до якого, в півфіналі, українка розбила сенсаційну естонку Аннет Контавейн, не стала для Еліни проблемою й нинішня прима світового тенісу — румунка Сімона Халеп.
 
Як і рік тому, на головному корті римського турніру WTA Прем’єр знову повторився українсько-румунський фінал. І знову його переможницею вийшла наша співвітчизниця — 6:0, 6:4. Загалом  з 2016 року  Еліна виграла шість поспіль дуелей проти перших ракеток планети.
 
«Напевно, це був найкращий мій матч у кар’єрі на ґрунтовому покритті. Захистити титул одного з найпрестижніших турнірів WTA — неймовірне досягнення», — визнала Світоліна.
Попри грандіозний успіх у столиці Італії, Еліні не вдалося зробити навіть мінімального стрибка в рейтингу Жіночої тенісної асоціації. Обидві учасниці римського фіналу, як-то кажуть, залишилися при своїх. Халеп залишилася в рейтингу WTA першою, Світоліна зберегла за собою четверту позицію. Проте напередодні старту «Ролан Гарросу» Еліна здобула значно більше, ніж вище місце у рейтингу.
 
Досвід перемог над лідерами тенісного пелотону — а, перемігши Халеп, українська тенісна прима виграла свій восьмий поспіль фінал турніру WTA, — без сумніву, додасть їй упевненості в Парижі. «Цього разу на «Ролан Гароссі» все буде по-іншому», — запевнила перша ракетка України.