Курт Волкер не радить українцям повертати Донбас і Крим збройним шляхом

18.05.2018
 
Під час відвідування Донбасу спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер вирішив, що Україна поки не зможе повернути собі окуповані Росією території. На його думку, передача Україні летальної зброї сприятиме встановленню миру. Бо якщо країна не зможе утримувати лінію розмежування, це стане «запрошенням» для наступу.
 
Водночас Волкер вважає, що миротворча місія ООН на сході України та санкції покажуть Росії, що вона не зможе захопити більше територій без негативних наслідків для себе.
 
«Звичайно, українці не зможуть повернути територію, вже захоплену Росією. Росія надто сильна, — сказав Волкер. — Але ціна подальшого наступу для Росії вже зросла й надалі зростатиме. Тож ті, хто сидить у Москві, повинні питати себе: а що ми від цього отримуємо, для чого гинуть наші люди?».
 
Питання миротворчої місії ООН на Донбасі Курт Волкер обговорював і після візиту на Донбас, під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком. 
 
«Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та відзначили важливість розгортання миротворчої місії ООН на його окупованій частині», — йдеться у повідомленні прес-служби Президента.
Також Порошенко та Волкер наголосили на необхідності негайного звільнення українських заручників. І обговорили продовження співпраці у сфері безпеки та оборони між Україною та США,
зміцнення партнерства України з НАТО та питання енергетичної безпеки з урахуванням ризиків, які несе «Північний потік-2».
 
Про деокупацію Донбасу Волкер поговорив і з народними депутатами України, тим більше що на зустрічі були присутні по два представники від усіх фракцій, без винятків. Керівництво Верховної Ради на зустрічі представляла перший віце-спікер Ірина Геращенко. 
 
Вона повідомила, що ключовим питанням на зустрічі стали Донбас і Крим, порушення прав людини на окупованих територіях, пошук зниклих, звільнення заручників і політв’язнів. 
 
В одному зі своїх інтерв’ю Волкер зазначив після поїздки: «Навіть російськомовні мешканці Донбасу, етнічні росіяни, хочуть, щоб Донбас повернули Україні, що повністю суперечить кремлівській риториці». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Уранці 17 травня бойовики обстріляли школу в Світлодарську Бахмутського району, постраждав чоловік, який у момент «прильоту» на своєму авто проїжджав повз школу. Як повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський у «Фейсбуцi», «прилетіло» й розірвалося просто на шкільному подвір’ї». Серед учителів i школярів постраждалих немає.
«Навчальний процес призупинено. Дітей розпустили по домівках», — написав Жебрівський. І додав, що в школі повилітали вікна. 
 
Прокуратура Донецької області кваліфікувала подію як терористичний акт. На момент обстрілу в школі перебувало 387 учнів i 46 осіб персоналу школи.
 
Водночас у районі Мар’їнки Донецької області під час короткого бою бійці ЗСУ захопили три міномети, з яких бо­йовики вели вогонь по їхніх позиціях. Сталося це, коли захисники України здійснили рішучий рейд у тил противника.