У Києві раптово помер одіозний суддя, який вів справу Насірова

15.05.2018
Дуже часто, коли йдеться про якесь неоднозначне рішення суду, можна почути фразу: «Нічого, є ще Вище правосуддя, його не оминеш».
 
 
Саме тому звістка про раптову смерть від серцевого нападу 37-річного судді Солом’янського суду Києва Олександра Бобровника, який прославився тим, що вів справу екс-глави фіскальної служби Романа Насірова, викликала, крім співчуття (смерть є смерть, особливо в молодому віці), ще й роздуми на те, що є тут якась невипадковість.
 
 
«Судячи зі світлини, він доволі молодий, тож смерть дійсно раптова. Щодо версій — не поспішаю висувати, та те, що підозріло це все, 100%. Тим більше що, крім справи Насірова, він вів справи Миколи Мартиненка та Олександра Онищенка», — написав із цього приводу на «Фейсбуці» громадський активіст Назар Приходько.
 
І справді, в послужному списку Олександра Бобровника виявилося чимало резонансних справ. Зокрема, у 2016 році саме він зобов’язав прокурора закрити кримінальне провадження щодо екс-нардепа, близького соратника Януковича Юрія Іванющенка. Інше його скандальне рішення — відмова у доступі до документів про корупцію Мінекології часів Миколи Злочевського, а там лише по одному епізоду фіктивних космічних зйомок держбюджет утратив 51 млн. грн. Також у квітні 2017 року Бобровник відмовився заарештувати екс-нардепа від «Народного фронту» Миколу Мартиненка та віддав його на поруки. Ще одного фігуранта «справи Мартиненка», Сергія Перелому, Бобровник відпустив під особисту поруку кількох нардепів. А в 2018-му він відпустив главу Держаудитслужби Лідію Гаврилову, підозрювану в незаконному збагаченні і декларуванні недостовірних даних, під особисте зобов’язання, хоча, за даними НАБУ, жінка має квартиру і два паркомісця в Києві, позашляховик (2016 року випуску), дороговартісні меблі, техніку, золоті зливки та готівку сумою $112,8 тис. та 8,5 тис. євро.
 
Свого часу нардеп-утікач Олександр Онищенко звинуватив Бобровника в тому, що він є «ручним суддею НАБУ» і лояльним до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Зокрема, він звернув увагу на те, що його справа потрапила до судді Владлена Лазаренка, але САП відкликала подання і подала повторно. «За законом це неможливо. І щоб справа потрапила на потрібного суддю, вони складають ще одне клопотання і подають у той же суд. І тепер вона ж потрапила вже на потрібного суддю: Бобровник — відомий «ручний» суддя Солом’янського суду», — заявив тоді Онищенко. У свою чергу САП звинуватило Онищенка у викривленні інформації. З іншого боку, за спостереженням журналіста Володимира Бойка, найрезонансніші справи НАБУ і справді найчастіше потрапляли саме до судді Бобровника.
 
Але не лише цим прославився 37-річний суддя. Свого часу активісти проекту Автомайдану «PROSUD» виклали у відкритий доступ дані відео­записів у кабінеті судді, які свідчать, що Бобровник часто полюбляв випити в робочий час, відкрито перераховував суми хабарів і без поважних причин переносив засідання. Ось лише один з оприлюднених записів: «9.56 — Вживає спиртні напої. 11.38 — під своїм робочим столом рахує грошові кошти та перев’язує їх резинкою». За цими фактами на початку 2018 року Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відкрила дисциплінарне провадження щодо скандального судді. 
 
Утім висновки свої ВРП так і не встигла оприлюднити і невідомо, чи будуть вони оприлюднені у зв’язку зі смертю підозрюваного. Хоча питання щодо того, хто на четвертому році судової реформи продовжує носити суддівську мантію, лишаються.