На Одещині правоохоронці «накрили» масштабне нелегальне виробництво цигарок

08.05.2018
Днями на Одещині правоохоронці виявили три лінії з нелегального виробництва сигарет. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.
 
У рамках кримінального провадження під процесуальним керівництвом Котовської місцевої прокуратури суд дозволив провести обшуки в селищах Березівського, Лиманського та Овідіопольського районів.
 
У результаті спільній групі прикордонників, представників ДФС та СБУ в Одеській області вдалося вилучити дві лінії з виготовлення сигарет, лінію з обробки тютюну, близько 500 ящиків цигарок молдовського бренду Astra та Military (виготовлених на цьому обладнанні), майже 6 тонн тютюну, понад 700 тисяч підроблених акцизних марок Молдови, пакувальні матеріали. 
 
Усі знахідки попередньо оцінили в 11 мільйонів гривень. Наразі триває слідство та встановлюють усіх причетних до незаконної діяльності.
 
Правопорушників упіймали пiд час спеціальної прикордонної операції «Кордон-2018», що спрямована на протидію нелегальній міграції, незаконному переміщенню підакцизних товарів, контрабанді наркотичних речовин, зброї та боєприпасів.
 
В операції беруть участь прикордонники держав-сусідів та міжнародних організацій — Frontex, Eubam, Interpol, Europol. Триватиме вона до 30 листопада.
 
Нагадаємо, у березні в рамках цієї ж операції правоохоронці вилучили на Одещині 70,5 тис. пачок незаконно ввезених в Україну молдовських цигарок загальною орієнтовною вартістю 1 млн. 410 тис. грн.
 
За останнім дослідженням нелегальної торгівлі тютюновою продукцією в Європі, яке щороку проводить маркетингова компанія KPMG, протягом 2015-2016 років контрабанда цигарок з України зросла в 12 разів. 
 
За 2016 рік контрабанда українських сигарет до ЄС достягла 5,8 млрд. штук. Це не дивно, адже ціна на тютюнові вироби у нас найнижча в Європі, в середньому — 0,5 євро за пачку.
 
Для порівняння: в сусідній Польщі ціна за пачку становить 3,1, в Угорщині — 3,5, Словаччині — 3,0. Саме в ці країни надходить левова частка українських цигарок.
 
Крім того, Україна є транзитною країною для іноземної контрабанди. У грудні минулого року, завдяки співпраці з Державною службою Великобританії з митних та податкових зборів (UK HMRC), податкова міліція ліквідувала схему незаконного переміщення тютюнових виробів iз Близького Сходу до Європи та Британії.
 
Тоді пiд час обшуку вилучили 1 тис. 795 коробів цигарок (897 тис. 500 пачок) у контейнері, який надійшов до одного з портів Одеської області. Їх знищили на спеціалізованому підприємстві за рішенням суду.