Бойовики «ДНР» зібрались затопити шахту з радіоактивними відходами: наслідки непередбачувані

25.04.2018
Дерибан росіянами шахти, розташованої на непідконтрольній частині Донеччини, матиме непередбачувані наслідки для довкілля не лише України, а й більшості країн Причорномор’я.
 
 
Рішення підконтрольних Росії «деенерівців» повністю затопити  цю шахту стало черговим шоком для цивілізованого світу.
 
 
На думку міністра екології України Остапа Семерака, немає жодних підстав довіряти висновкам  російських науковців та експертів так званої Донецької народної республіки, що затоплення шахти «Юний комунар» не спричинить вихід радіонуклідів на поверхню та їх потрапляння у ґрунтові та поверхневі води.
 
«Йдеться не про звичайну «мокру консервацію» шахт, а про об’єкт, де зберігаються радіоактивні відходи з радянських часів. Україна завжди контролювала радіаційний фон як у зоні вибуху, так і за станом навколишнього середовища. Зараз ми навіть не знаємо, що відбувається на цьому об’єкті», — пояснив він свою точку зору.
 
Раніше розроблені проекти ліквідації шахти передбачали обов’язкове забезпечення режиму постійного водовідливу з шахти для утримання об’єкта «Кліваж» у сухому стані.
 
Українські екологи вважають,  що у ситуацію із «Юнкомом» має втрутитися міжнародне співтовариство. Це повинен бути контроль, моніторинг і дотримання режимів, розроблених Україною.
 
До всіх об’єктів критичної інфраструктури, і зокрема до цієї шахти, необхідно допустити міжнародні спостережні місії.
 
Як відомо, 1979 року на шахті «Юний комунар», розташованій у селищі Бунге за 43 кілометри на північний схід від Донецька, радянська влада провела дослідницький ядерний вибух на глибині 903 метри під кодовою назвою «Кліваж».
 
На початку цього року керівництво так званої «ДНР» заявило про затоплення шахти «Юнком», з якої вже до кінця квітня мають прибрати всі насоси для відкачування води.
 
Минулого тижня на Комітеті парламентської асоціації Україна—ЄС у Страсбурзі Україна закликала міжнародну спільноту втрутитися та допомогти з моніторингом екологічної ситуації на об’єкті.
Адже йдеться про серйозну загрозу для екологічної безпеки й сусідніх країн.