Викрадена десять років тому картина Караваджо нарешті повернеться до Одеси

25.04.2018
Викрадена десять років тому картина Караваджо нарешті повернеться до Одеси

«Взяття Христа під варту», або «Поцілунок Іуди».

Подільський районний суд Києва 20 квітня зняв арешт із полотна Мікеланджело Мерізі де Караваджо «Взяття Христа під варту», або «Поцілунок Іуди». 
 
 
Картину італійського живописця з Одеського музею західного і східного мистецтва викрали у липні 2008-го.
 
 
Через два роки, у липні 2010-го, її знайшли в Німеччині у затриманих трьох громадян України.
 
 
Картину повернули в Україну та передали на тимчасове збереження в Національний науково-дослідний реставраційний центр.
 
Сім років Караваджо був речдоком у кримінальній справі, тому його не можна було повернути до музею.
 
Справа зрушила з місця лише після того, як до Ген­прокурора Юрія Луценка особисто звернувся новопризначений директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.
 
«Якось галерист Олександр Ройтбурд, з яким ми познайомилися на Майдані, попросив мене допомогти зняти арешт із вкраденої, а потім знайденої міліцією ще моїх часів картини Караваджо. Те, що полотно пролежало під арештом як речовий доказ усі ці 7 років, стало для мене шоком. Тож я пообіцяв втрутитися. Вчора обіцянка була виконана. Тепер нарешті «губернатор» Максим Степанов може відреставрувати шедевр і повернути Одесі-мамі», — повідомив Юрій Луценко. 
 
«Взяття Христа під варту» — це єдина в Україні робота італійського художника. Щоправда, існує й версія, що це не оригінал картини Караваджо.
 
За словами Олександра Ройтбурда, не можна довести, оригінал це чи авторська копія, оскільки, окрім одеського, в світі існує ще два такі полотна.
 
Художник часто писав кілька версій одного сюжету. Належність полотна саме пензлю італійського майстра довели в середині 50-х років минулого століття московські мистецтвознавці.
 
Як повідомила генеральна директорка Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрельнікова, реставрацію суд дозволив провести саме її центру.
 
Але в Одесі це заперечують. За інформацією Олександра Ройтбурда, представники Одеської ОДА вже домовилися з послом Італії про те, що картину відреставрують на батьківщині автора, в Венеційській академії. Надскладна реставрація відбудеться за рахунок італійської сторони.