У Вірменії лідер протестів оголосив про початок «оксамитової революції»

18.04.2018
У Вірменії лідер протестів оголосив про початок «оксамитової революції»

У центр вірменської столиці стягнули неймовірну кількість поліції.

У Вірменії протестувальники, які виступають проти призначення прем’єр-міністром країни колишнього президента Сержа Саргсяна, почали блокувати урядові будівлі в Єревані, повідомляє «Радіо Свобода».
 
 
Масові протести у столиці Вірменії тривають iз 14 квітня, коли правляча  Республіканська партія запропонувала кандидатуру свого лідера та екс-президента Саргсяна на пост прем’єр-міністра.
 
 
Саргсян за 10 років перебування на посаді довів свою країну до крайнього зубожіння, змусив тисячі мешканців емігрувати.
 
 
Перед закінченням свого другого президентського терміну Саргсян провів через  парламент конституційні зміни, за якими Вірменія переходить до парламентської моделі управління і глава уряду фактично стає главою держави.
 
За внесеними змінами, значно урізаються громадянські права і свободи, прем’єр отримує майже необмежені повноваження, включно з керуванням зовнішньою політикою та збройними силами, а президенту залишаються суто представницькі функції.
 
При проведені цих змін через парламент Серж Саргсян обіцяв співвітчизникам, що не буде претендувати на посаду прем’єра, але тепер порушив дане слово. 
 
Перед днем голосування у парламенті, 17 квітня, опозиція та обурений народ вийшли на найбільшу за багато останніх років протестну акцію в Єревані.
 
Поліція ще в понеділок заарештувала кілька десятків учасників протесту, а вчора вже повідомила про затримання 59 мітингувальників лише впродовж першої половини дня. 
 
Учора після мітингу на площі Франції в Єревані, на якому опозиційний депутат, лідер протестів Нікол Пашинян заявив про «революційну ситуацію» в країні й оголосив про початок «народної ненасильницької оксамитової революції», демонстранти рушили в бік урядових будівель.
 
Тим часом у парламенті Вірменії, Національних зборах, опівдні за місцевим часом таки розпочалося спеціальне засідання, на якому мають обговорити кандидатуру екс-президента Вірменії Сержа Саргсяна на посаду прем’єр-міністра і провести голосування з цього приводу.
 
Депутати відважились розпочати засідання парламенту в умовах, коли тисячі громадян перекривають вулиці Єревана, протестуючи проти обрання Сержа Саргсяна прем’єром.
 
Результат голосування з цього приводу на момент верстки номера ще не був відомий.