Приголомшливі кульбіти: експерти прогнозують значне укріплення гривні

18.04.2018
Приголомшливі кульбіти: експерти прогнозують значне укріплення гривні

Українці, які завжди з пересторогою спостерігали за зміною цифр на вивісках обмінних пунктів, звикши до девальвації, намагаються призвичаїтися до нових реалій. (Фото з http://expres.ua.)

Криза російського рубля досі тримає у напрузі вітчизняних скептиків.

 

Які не можуть повірити, що вперше в їхній історії гривня не почала падати вслід за рублем, а, навпаки, продовжує відновлюватися.

 

Події понеділка на міжбанківських торгах могли дати точку опори песимістам: гривня раптом почала падати.

 

Але процес рвучко зупинився, і курс нашої національної валюти знову повільно поповз догори.

Фінансові аналітики запевняють, що так триватиме й надалі. А найбільш категорично бачать курс на рівні 23 гривень за один «вічно зелений».

Півкроку вниз і крок нагору

Девальваційні прогнози і страхи банкірів, які чекали, що вже напочатку тижня гривня не зуміє втриматися від рублевого шторму, не виправдалися. Хоча цілком могли справдитися.
 
У понеділок Національний банк України за результатами п’ятничних торгів опустив офіційний курс гривні на 14 копійок, до 26,12 грн. за один долар.
 
Передбачалося, що у перші дні така ж тенденція очікуватиметься і на міжбанків­ському валютному ринку. 
 
Але торги насправді пішли за зовсім не очікуваним сценарієм. Стартувавши на рівні 26,07-26,09, вони дійшли до 26,08-26,10, а згодом знову повернулися до попередніх значень.
 
Експерти стверджують, що якби не висока активність покупців із державних структур, то курс взагалі міг провалитися нижче показника 26 грн. за долар.
 
Жодного ажіотажу не було й на готівковому ринку. А наступні дні, як вважають аналітики, будуть нагадувати вчорашній: стабільність і передбачуваність.
 
«Минулого тижня гривня зуміла укріпитися на декілька копійок, продемонструвавши зростання із 26,02 до 25,98 грн. за долар. На міжбанківському ринку ми, навпаки, спостерігали зростання, до 26,14 грн.», — констатує аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко.
 
На цьому тижні, за його словами, особливих змін очікувати не варто: гривня і надалі буде схильна до укріплення.
 
«Найімовірніше, на цьому тижні ми знову побачимо намагання долара упасти до рівня нижче 26 гривень», — прогнозує він.

Епоха гривні

Але найбільш оптимістично ставляться до нашої національної валюти закордонні фінансисти.
 
За прогнозами банку Goldman Sachs, наша валюта залишається недооціненою та має значні перспективи збільшувати свою вартість.
 
Що стало сигналом для інвесторів: наразі заощадження варто зберігати у гривні.
 
Упродовж наступного року Goldman Sachs бачить здорожчання гривні до 25 грн. за один долар. А до кінця наступного року — до 24,8 грн.
 
Погоджується з ним і Максим Пархоменко, пояснюючи, що раніше гривня зазвичай падала до кінця року, але зараз на боці нашої валюти виступає ціла низка допоміжних факторів.
 
З одного боку, це зниження боргового навантаження, з іншого — збільшення надходження від експортів, з урахуванням фактору, що ціни на українські товари за кордоном нині зростають у ціні.
 
А тому, на думку Пархоменка, гривня до останнього дня 2018 року може сягнути курсу не 30 грн. за долар, як записано у Державному бюджеті на нинішній рік, а здатна опуститися до 25 грн. за долар.
 
«Прикладом для нас можуть слугувати валюти Молдови і Казахстану, які укріпилися у середньому на 20%. Гривня може наздогнати наших сусідів та укріпитися до 23 грн. за долар», — ствер­джує аналітик.
 
Зовсім по-іншому оцінюють перспективи нашої валюти чиновники та бізнесмени. З одного боку, Міністерство фінансів оприлюднило консенсус-прогноз, за яким середньозважений курс гривні, залежно від сценарію, до кінця 2018 року може сягнути від 27 до 30 грн. за долар.
 
З іншого боку, 67,7% представників українського бізнесу прогнозують обмінний курс гривні до долара США в наступні 12 місяців вище 29 гривень за долар.
 
Про це свідчать результати опитування Національним банком керівників підприємств країни в першому кварталі 2018 року. 
 
У цьому контексті важко пояснити: така думка спричинена песимізмом чи, радше, видаванням бажаного за дійсне. Адже значна частина українських бізнесменів — це експортери, які зацікавлені у знеціненні гривні.
 
Адже, продавши одну й ту ж кількість продукції за долари, у такому випадку отримають більший прибуток у гривні. 
 

НОВІ МОЖЛИВОСТІ

Кредит на вітряки
 
«Ощадбанк» запустив нову кредитну програму для фізичних осіб, в рамках якої можна отримати кредит на придбання і установку устаткування, яке забезпечує вироблення електричної енергії з сонячної, вітрової, теплової або водної.
 
Гроші видаватимуть на придбання і установку сонячних електростанцій, панелей, батарей, теплових насосів, вітрових станцій і генераторів, а також на купівлю необхідних матеріалів і устаткування до них.
 
Термін кредитування — до 6 років, ставка — 19,5% річних. Максимальна сума кредиту — 1 млн грн.
 
«Маючи успішний досвід реалізації урядової програми енергоефективного кредитування, «Ощадбанк» розробив продукт «Зелена енергія» для приватних домогосподарств. Ми очікуємо на значний попит, адже Україна вже має вагомі досягнення в альтернативній енергетиці», — зазначив заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн.
 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Нацбанк: план збільшено
 
Рада Національного банку, за повідомленням його прес-служби, затвердила перерахування до держбюджету прибутку регулятора за 2017 рік у сумі 44,6 мільярда гривень.
 
На засіданні Рада НБУ затвердила звіт про виконання кошторису адміністративних витрат Національного банку, розподіл прибутку за 2017 рік і консолідовану фінзвітність.
 
На 31 грудня 2017 року баланс Нацбанку становив 1,027 трлн. грн, а прибуток — 62,3 млрд. грн.
 
«Власний капітал НБУ на 31 грудня 2017 року становив 164,9 млрд. грн. З огляду на створені резерви під активні операції — 42,7 млрд. грн. (або 57% від кредитного портфеля) і забезпечення під можливі зобов’язання (2,8 млрд. грн..), можна констатувати, що Нацбанк має достатнє покриття під можливі ризики», — заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
 
Після вирахування нереалізованих доходів і вивільнення неактуальних резервів капіталу прибуток НБУ до розподілу на 31 грудня 2017 року становив 45,9 млрд. грн., з яких: 1,3 млрд. грн. буде направлено на формування загальних резервів і 44,6 млрд. грн.. підлягає перерахуванню до державного бюджету 2018 року.
 
У наступному році НБУ має перерахувати до бюджету 50,5 млрд. грн.