Робота слідчих має оцінюватися за кількістю вироків — заступник керівника Нац­поліції

17.04.2018
Ставлення багатьох українців до силових, правоохоронних, судових структур досить скептичне, зокрема, й через те, що вряди-годи кримінальні справи, особливо гучні, фігурантами яких є високі чини, на останньому етапі розвалюються і підозрюваних випускають на волю просто в залі суду. 
 
І важко не погодитися із заступником керівника Нац­поліції, начальником Головного слідчого управління Віталієм Невгадом, що робота слідчих підрозділів повинна оцінюватися за кількістю винесених судом вироків.
 
Він вважає, що відтак слідчі повинні супроводжувати матеріали кримінальних проваджень до моменту винесення судом вироку особі, яка вчинила злочин, і це, в першу чергу, забезпечує дотримання прав потерпілих на відшкодування моральних і матеріальних збитків.
 
Про це генерал нещодавно сказав під час селекторної наради за участі керівників територіальних підрозділів кримінальної поліції.
 
У відомстві проведено перевірку роботи з протидії організованій злочинності. Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що упродовж п’яти років закінчено 774 кримінальні провадження з ознаками організованої злочинності за фактами вчинення понад 8,8 тисячі злочинів.
 
Однак лише 275 кримінальних прова­джень цієї категорії розглянуто судами, а це становить усього близько третини від загальної кількості.
 
Начальник ГСУ зазначив, що майже у 1,5 тисячі кримінальних проваджень за різними причинами затягуються терміни прийняття рішення.
 
Відтак слідчі підрозділи повинні переформувати свою роботу та повернутися до практики реального супроводу кримінальних проваджень до винесення судом вироку підозрюваній особі.
 
«Ми повинні забезпечувати явку в суд учасників кримінального процесу, аби суддя міг у повній мірі провести судове слідство і дійти до логічного завершення. Наша з вами робота повинна оцінюватися саме за кількістю оголошених вироків», — наголосив керівник Головного слідчого управління.
 
Крім того, учасники наради обговорили низку проблемних питань із розслідування кримінальних проваджень у сфері протидії організованій злочинності.