На Львівщині висадили найдовшу в Україні липову алею

17.04.2018
На Львівщині висадили найдовшу в Україні липову алею

Творці зеленого рекорду.

У Львівській області з’явилася рекордно довга липова алея — всі 1 150 саджанців дерев були висаджені впродовж кількох годин.
 
 
Алею лип посадили біля дороги Ковель—Володимир-Волинський—Червоноград—Жовква вздовж насаджень лісу Бутинського лісництва. 
 
 
У Львівській обласній державній адміністрації зазначили, що територію для липового раю вибирали досить довго, обговорювали чимало можливих варіантів, але зупинилися саме на цій площі, оскільки тут найсприятливіші умови для росту дерев.
 
Загальна протяжність насадження — 5 км 750 м. Хоча  організатори декларували, що довжина алеї становитиме 
5 км 600 метрів, але перевершили заявлену відстань. 
 
Таким чином, алея стала найдовшою в Україні й увійшла до Національного реєстру рекордів у категорії «Жива природа». Унікальність цього рекорду полягає в тому, що всі дерева були посаджені за декілька годин.
 
Липу вибрали невипадково, адже це не лише красиве і медоносне дерево, а й росте понад 200 років. Відтепер люди, які проїжджатимуть біля цієї ділянки, матимуть змогу ще довго милуватися красою дерев, а замість пилу вдихати солодкавий аромат їхнього цвітіння. 
 
Учасники акції планують і надалі продовжувати висаджувати дерева вздовж автомобільних трас, створюючи нові зелені зони. Озеленення територій забере багато часу, проте результат не змусить себе чекати. Через декілька років липи створять приємний затінок на дорозі, водіям буде легше пересуватись у спекотну погоду.
 
«Ми прагнемо, щоб ті лісові площі, на яких були проведені вирубки, заліснили. Окрім того, ми прагнемо створити лісозахисні смуги вздовж автомагістралей та залізничних колій, полів для того, щоб у першу чергу зменшити навантаження від викидів, зокрема автотранспорту, на навколишнє середовище», — зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.