Вінок для екології: в Україні чиновники та копи почали полювати на пластикові квіти

13.04.2018
Вінок для екології: в Україні чиновники та копи почали полювати на пластикові квіти

Штучні квіти — шкода екології. (Фото з сайта inlviv.in.ua.)

В Україні набирає обертів боротьба з поминальними пластиковими квітами, які увійшли в моду в останні роки і засмічують та отруюють довкілля.
 
 
У Дніпрі, приміром, після торішньої заборони на таку поминальну атрибутику цієї весни організували спеціальні рейди стихійними базарами, де цього добра — вагон і маленький візочок. У складі таких груп — міські чиновники та копи.
 
 
За словами начальника міської інспекції з благо­устрою Руслана Мороза, всі ці різнокольорові синтетичні квіти виготовляють підпільно, на них немає жодних сертифікатів, незрозуміло, чим їх фарбують, і не виключено, що вони токсичні.
 
Тому й проводять такі рейди, а на продавців-порушників уже складено перші протоколи. Їм виписують штрафи — від 300 до 
1 тис.500 гривень.
 
Пішли в наступ на пластикові квіти і на Черкащині. У Жашкові першими в області заборонили нести пластикові квіти на кладовище. Таке рішення прийняв виконавчий комітет тамтешньої міської ради.
 
«Утримання місць поховання не передбачає розміщення екологічно небезпечних штучних квітів, вінків на могилах у зв’язку зi шкодою для навколишнього середовища. Заборонити використання об’єктів благоустрою територіальної громади для реалізації штучних квітів, кошиків, вінків, виготовлених із пластика», — йдеться на сайті міської ради Жашкова.
 
Оскільки, наголошують жашківчани, пластикова квітка чи вінок не мають нічого спільного з виявом християнської віри. Окрім того, вже за рік їх викидають на смітники або спалюють, отруюючи довкілля.
 
Як повідомили «УМ» у Жашківській міській раді, порушення містянами цієї заборони тягне за собою штраф від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
А суб’єктам підприємницької діяльності, які торгують такими квітами, виписуватимуть штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
«Звертаємося до людей iз проханням відмовитися від пластикової поминальної атрибутики. Бережіть здоров’я своє та оточуючих», — закликає міська рада Жашкова.
 
А тим часом на базарах Черкас біля торгових лотків iз пластиковими квітами вже немає звичних для минулих років черг. Цієї весни токсичну атрибутику практично не купують.
 
Люди кажуть: будемо поминати рідних, як це робили наші діди та батьки — запалимо свічку, принесемо живі квіти, роздамо милостиню.