Рибоохоронні служби лиша за три місяці виявили майже 8 тисяч порушень на воді

13.04.2018
Рибоохоронні служби лиша за три місяці виявили майже 8 тисяч порушень на воді

Рибоохоронний патруль попереджає: з першого квітня риба йде на нерест, а браконьєри — подалі. (Фото з сайта prozoro.info.)

Держрибагентство підбило підсумки рибоохоронної діяльності за перші три місяці року.
 
Рибоохоронні патрулі та органи рибоохорони за цей час провели майже п’ять тисяч рибоохоронних рейдів. Виявлено 7 тисяч 991 порушення.
 
Чверть iз них були грубими: збитки, завдані рибному господарству України внаслідок цих правопорушень, склали більше чотирьох мільйонів гривень.
 
У рамках рейдів патрульні вилучили 27 тонн біоресурсів: 3,4 тонни — у рибалок-промисловиків, 11,9 тонни — під час незаконного придбання чи збуту та 6,2 тонни — за актами вилучення майна без господаря. Затримано 101 транспортний засіб. 
 
Із січня по березень складено та направлено в суди для притягнення порушників до відповідальності 2784 справи.
 
Найбільше порушень було виявлено в Київській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській області та Азовському басейновому управлінні.
 
«З першого квітня в більшості областей України розпочалась нерестова заборона на вилов біоресурсів. Рибоохоронні патрульні в посиленому режимі слідкують за дотриманням рибалками правил», — нагадує голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.
 
У цей період дозволений вилов лише з берега і тільки в межах населеного пункту однією вудкою, донкою чи спінінгом. Здійснювати лов можна винятково на один гачок. Добова норма вилову для рибалки — до трьох кілограмів риби.
 
Станом на початок квітня по Україні запущено 24 управління рибоохоронного патруля, де працює 443 патрульних.
 
Вони проводять рибоохоронні рейди на водоймах і перевіряють законність продажу риби та інших водних біоресурсів у точках продажу, слідкують за дотриманням режимів промислового рибальства підприємцями галузі, співпрацюють iз громадськістю та пояснюють правила рибальства. Держрибагентство продовжує створювати нові підрозділи.
 
Триває донабір до Одеського рибоохоронного патруля. Документи можна подавати до 23 квітня. 
 
Повідомити про правопорушення чи отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої лінії» Держрибагентства: 0-800-50-52-50.
 
В кожному територіальному правлінні Держрибагентства діють також місцеві «гарячі лінії».
 
Рибоохоронний патруль на сьогодні запущено в Івано-Франківській, Вінницькій, Миколаївській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Київській, Закарпатській, Чернівецькій, Черкаській, Луганській, Полтавській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, Житомирській, Львівській, Донецькій, Волинській області.
 
Також запрацювали Азовське та Чорноморське басейнові управління рибоохоронного патруля та Управління оперативного реагування «Рибоохоронний патруль».
 
Ще три управління розпочнуть роботу цього року в Хмельницькій, Херсонській та Кіровоградській областях.