В головних номінаціях спортивного «оскару» перемогли Ольга Харлан та Олександр Хижняк

06.04.2018
В головних номінаціях спортивного «оскару» перемогли Ольга Харлан та Олександр Хижняк

За версією Національного олімпійського комітету України, фехтувальниця Ольга Харлан та боксер Олександр Хижняк — найкращі спортсмени 2017 року.

Квітень — традиційна пора, коли Національний олімпійський комітет України називає кращих спортсменів попереднього року.

 

На 12-й за ліком церемонії «Герої спортивного року» підбивали підсумки 2017-го, утім без відзначення головного здобутку поточного сезону — феноменального виграшу фристайлістом Олександром Абраменком олімпійського «золота» на зимових Іграх-2018 — не обійшлося.

 

А разом з єдиним українським медалістом Пхенчхана цінні подарунки та вітальні слова від чиновників та спортивних функціонерів отримали й наставники миколаївського спортсмена — Енвер Аблаєв, Максим Нескоромний, Святослав Гардецький, котрі допомагали йому підкорювати олімп.

Вочевидь свій спортивний «оскар» Олександр Абраменко отримає також. Але згодом. Головними ж героями на нинішній церемонії НОК були представники літніх видів спорту, котрі минулого року досягли найвищих вершин.
 
Чемпіона світу з боксу в категорії до 75 кг Олександра Хижняка назвали кращим спортсменом 2017 року.
 
А звання «кращої спортсменки року» дісталося тріумфаторці планетарного форуму з фехтування на шаблях Ользі Харлан.
 
Якщо подібного визнання боксер iз Полтавщини, котрий, до слова, торік виграв іще й домашній чемпіонат Європи, удостоївся вперше, то іменита миколаївська фехтувальниця — призерка трьох олімпіад — учетверте отримала вітчизняний спортивний «оскар».
 
«Для мене ця перемога не стала несподіванкою, тому що кожна праця винагороджується. У минулому році я дуже багато працювала. Як результат — «золото» чемпіонату світу, моє третє особисте «золото». Тому дуже вдячна за цю статуетку — це результат того, що я робила», — сказала Харлан, пообіцявши наполегливо працювати над здобуттям п’ятої аналогічної винагороди.
 
Примітно, що за кількістю перемог у номінації «кращий спортсмен року» Ольга вийшла в одноосібні лідери, випередивши боксера Василя Ломаченка та гімнаста Олега Верняєва, котрі по три рази називалися експертами НОКу кращими з кращих.
 
При цьому звання кращого тренера 2017-го року отримала головний тренер збірної України з синхронного плавання Світлана Саідова.
 
Під її керівництвом на минулорічному чемпіонаті світу з водних видів спорту в Будапешті вітчизняні синхроністки шість разів піднімалися на п’єдестал пошани.
 
Закономірно, що вихованки Саідової — Ганна Волошина, Анастасія Савчук, Олександра Кашуба, Валерія Апрелєва, Єлизавета Яхно, Ксенія Сидоренко, Яна Наріжна, Владислава Алексєєва, Марина Алексєєва — стали першими в номінації «найкраща команда року».
 
Завдячуючи своєму несподіваному планетарному «сріблу», звання «сенсації року» отримала 19-річна стрибунка у висоту Юлія Левченко.
 
Титул «олімпійської надії» дістався чемпіонці Європи-2017 з дзюдо в категорії до 48 кг 17-річній Дар’ї Білодід.
 
Кращою спортсменкою в неолімпійських дисциплінах визнали чотириразову чемпіонку Всесвітніх ігор (2005, 2009, 2013, 2017) з пауерліфтингу Ларису Соловйову, а перемогу в номінації «сильні духом» отримала Людмила Ляшенко — чотириразова чемпіонка  світу з лижних перегонів та біатлону серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.