Час на покупки: одужання економіки дозволить українцям витрачати більше грошей

04.04.2018
Час на покупки: одужання економіки дозволить українцям витрачати більше грошей

При зростаннi купiвельної спроможностi українцiв зростатиме економiка країни. І — навпаки. (Фото з сайта rozetka.ua.)

Вітчизняна економіка, хоч як би скептично ми до неї ставилися, починає одужувати, і вже цього року експерти очікують зростання ВВП до 3,2%.

 

Доходи громадян зростають, і це стане черговим драйвером для росту.

 

Платіжний баланс у лютому показує профіцит. Щоправда, виконання малореалістичного бюджету 2018 року залишається під питанням. 

 

Розгін для економіки і зменшення боргу 

Міжнародна рейтингова агенція Fitch оприлюднила свій макроекономічний прогноз для України на два роки.
 
За їхніми даними, цьогоріч наша економіка має зрости на 3,2%, а наступного року — на 3,9%.
 
Чинниками, які дозволять економіці розвиватися, на думку експертів, стане зростання внутрішнього попиту за рахунок підвищення доходів українських громадян.
 
Оприлюднені цифри назагал цілком корелюються із планами уряду. 
 
Fitch зауважує, що наша економіка могла б показати ще стрімкіше зростання, якби не конфлікт на сході держави.
 
«Невирішені конфлікти на сході держави, ймовірно, сильно впливатимуть на перспективи відновлення, тоді як відсутність доступу до ресурсів Донецька і Луганська й надалі негативно впливатиме на показники ефективності», — відзначили у Fitch. 
 
Роль Міжнародного валютного фонду в процесі відновлення нашої економіки, на думку аналітиків рейтингової агенції, також неоднозначна.
 
«Оскільки МВФ сьогодні виявляє тиск на Україну, то цей процес може мати наслідки у вигляді короткотермінових зупинок економічного зростання, але, у кінцевому результаті, стабілізує економіку», — сказали в агенції. 
 
Зростання економіки, як сподіваються в Кабміні, допоможе нам наблизити співвідношення державного боргу до безпечного рівня. Який, як відомо, становить 60% до ВВП. Початок цього шляху закладено торік, коли наш держборг скоротився з понад 80% до 71%.

Профіцит балансу, «діра» у поточному рахунку

Тим часом Держстат підбив підсумки кварталу, що минув. За його даними, платіжний баланс України в лютому 2018 року зведено з профіцитом 252 мільйони доларів, тоді як місяцем раніше було зафіксовано дефіцит 449 мільйонів доларів.
 
За два місяці поточного року також було зафіксовано дефіцит, — він становив 197 млн. доларів. Порівняно з минулим роком — це успіх. Адже станом на січень-лютий 2017-го дефіцит був на 13,97% більшим, ніж цьогоріч. 
 
На жаль, не все гаразд із профіцитом поточного рахунку за цей період. Як повідомили в НБУ, у лютому в порівнянні з січнем він упав у 13,2 раза і становив лише 9 млн. доларів.
 
Загалом за перші два місяці 2018 року профіцит поточного рахунку становив 128 млн. доларів, що на 15,79% менше, ніж за аналогічний період 2017 року.
 
Нацбанк при цьому відзначає: у лютому погіршилися показники експорту низки товарних груп, попри збереження сприятливої цінової кон’юнктури для чорних металів, руд та зернових.
 
Причиною проблеми, як вважають  у регуляторі, стали уповільнення зростання обсягів виробництва в окремих галузях та ускладнення транспортних перевезень через несприятливі погодні умови.
 
Імпорт, на жаль, продовжував зростати. Найвагомішими статтями нашої залежності від зарубіжних країн досі залишаються енергоносії та продукція хімічної промисловості.
 
Восени минулого року, як ми пам’ятаємо, Мінекономіки відмовилося запроваджувати загороджувальні мита для російських виробників добрив, відтак на українському ринку за допомогою демпінгу вони витіснили вітчизняного виробника. 
 
Надходження за фінансовим рахунком у лютому становили 243 млн. доларів проти 568 млн. доларів фінансового відпливу місяцем раніше.
 
Як стверджують в Національному банку, гроші до України зайшли від нерезидентів, які придбали державні гривневі боргові цінні папери.
 
Чисті надходження прямих іноземних інвестицій у лютому становили 111 млн. доларів і були повністю спрямовані до реального сектору економіки у формі збільшення акціонерного капіталу.
 
Приємна тенденція і щодо коштів, які вийшли з України. У січні-лютому ця сума становила 325 млн. доларів. Це на 15,8% менше, ніж за аналогічний період 2017 року. 

«Діра» в бюджеті 

Тим часом, як і передбачали експерти, виникли проблеми з виконанням Державного бю­джету 2018 року, який ще під час ухвалення оцінювали як малореалістичний.
 
Адже у доопрацьованому варіанті головного кошторису держави видатки було збільшено на 40,5 млрд. гривень, або на 4,3%.
 
Аби дійти балансу, Мінфін збільшив і дохідну частину — на 36,57 млрд. гривень, або на 4,2%. 
 
Дохідні статті, які мали дати ці надходження, аналітики ви­значили як малореальні. У принципі, так і сталося.
 
Доходи бю­джету в березні нинішнього року становили 76,224 мільярда гривень, що на 5,086 мільярда, або на 6,3%, менше від запланових показників.
 
За січень-березень цей показник становив 187,668 млрд. грн., що на 12,084 млрд. грн., на 6%, менше плану на цей період.
 
Утім якщо порівнювати з минулим роком, то ситуація не виглядає аж настільки погано: доходи держбюджету в березні 2018 р. у порівнянні з березнем 2017 року зросли на 12,238 млрд. грн.
 
Таким чином зростання становило 19,1%. У січні-березні таке збільшення становило 6,6%.
 
Зменшуються і податкові надходження. Так, за перший квартал 2018 року вони упали у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 6,7% і становили 89,621 млрд. грн.
 
Натомість митниця почала працювати ефективніше, і її надходження зросли на 12,8% до 73,376 млрд. грн.

Більше заробили — більше витратимо 

Тим часом Держстат порахував, на скільки збідніли чи збагатилися середньостатистичні українці впродовж минулого року.
 
І встановили, що в цьому році номінальні доходи населення становили 2475,8 мільярда гривень.
 
Це на 24,4% більше, ніж було торік. Дохід, який може бути використаний на придбання товарів і оплату послуг, зріс на 21,3%.
 
Реальні наявні доходи населення, визначені з урахуванням цінового фактора, у 2017 році збільшилися на 6% порівняно з 2016 роком.
 
Саме на ці цифри, треба розуміти, спираються експерти Fitch, прогнозуючи зростання ВВП у нинішньо­му році. 
 
Витрати населення торік становили 2544,8 мільярда гривень. Це на 26,8% більше, ніж було у 2016 році.
 
Це означає, що наші співвітчизники готові більше витрачати і тим самим підштовхувати українську економіку.
 
Навіть якщо вони збираються витрачати не зароблене, а заощаджене. Так, за даними того ж Держстату, заощадження українців у 2017 році скоротилися на 69 млрд. гривень.
 
І це може свідчити, що люди в нас заробляють ще менше, ніж вони готові витрачати, але споживчий песимізм уже головним чином минув.