Через рік в Україні заборонять фосфатні мийні засоби

28.03.2018
Днями Верховна Рада внесла зміни до законопроекту про заборону з 1 січня 2019 року поставки, виробництва і продажу в Україні мийних засобів на основі фосфатів.
 
До цього переліку входять і шампуні та низка інших засобів гігієни. 
 
«Основні діючі компоненти всіх пральних порошків — це так звані поверхнево активні речовини (ПАР), які представляють собою надзвичайно активні хімічні сполуки. Вони проникають у мікросудини шкіри, всмоктуються в кров, накопичуючись в організмі людини та викликаючи порушення імунітету, розвиток алергії, ураження мозку, печінки, нирок, легенів», — йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови Верховної Ради «Про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів».
 
Як стверджують експерти, зазвичай у порошку містяться 15-20% поверхнево активних речовин, решта 80% припадає на фосфатні добавки, хімічні та оптичні відбілювачі, ароматизатори, барвники, тож навіть кількаразове виполіскування в гарячій воді не призводить до повного звільнення одягу від цього «добра».
 
На нашому ринку більшість мийних засобів, а це приблизно 350-450 тисяч тонн на рік, містять максимальну кількість фосфатних сполук. 
 
Використання таких мийних засобів (заборонених у країнах Європи, США та Канади) призводить до того, що 70% поверхневих вод нашої країни і значна частка запасів підземних, втратили своє значення як джерела питного водопостачання.
 
І найбільшим фактором впливу на поширення забруднення водойм є якість зворотних вод, які скидаються водокористувачами. Як показує світовий досвід, навіть очисні споруди у цій ситуації не вирішують проблеми захисту водойм від забруднення фосфатами. 
 
А враховуючи те, що більшість каналізаційних мереж та споруд у нас не працюють належним чином, фосфати, не затримуючись, потрапляють у відкриті водойми і повертаються до нас iз питною водою.
 
Тому маємо «цвітіння» Дніпра влітку та мертву рибу в головній водній артерії. І це стосується також Дністра, Сіверського Донця, Тиси, Десни, Прип’яті, куди, за даними експертів, потрапляє близько 60% загального фосфору, що міститься у мийних засобах на основі фосфатів, викликаючи інтенсивне розмноження синьо-зелених водоростей.
 
Тож уже з наступного року передбачена заборона на мийні засоби з часткою фосфатів понад 5%, а також на хлор або хлорорганічні сполуки.
 
Із 2021-го фосфатів у пральних порошках має залишитися менше 0,2%, а аніонних поверхнево-активних речовин — максимум 3% від маси мийного засобу. 
 
Для виробників i розробників мийних засобів у законопроекті передбачено також стимули — впровадження  програм пільгового кредитування та оподаткування.