В Україні з'явився онлайн-ресурс для відслідковування вартості харчів

21.03.2018
В Україні з'явився онлайн-ресурс для відслідковування вартості харчів

Ціни в Україні нагадують неслухняних коней, запряжених у віз: час від часу пускаються у нестримний галоп, не звертаючи уваги на лайку візника й лупцювання їх батогом.
 
І складається враження, що зростанню цін (причому абсолютно на все) кінця немає. 
 
Єдине, на що спромоглося Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, аби хоч якось «втішити» співгромадян, то це створити онлайн-ресурс для відслідковування динаміки цін.
 
«Інструмент дозволяє в кілька кліків побачити, як змінюються ціни на популярні продукти в Україні, і вже на основі цього матеріалу робити власні висновки», — розповів голова офісу ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office, BRDO) Олексій Гончарук. 
 
Наразі на сайті «Платформа ефективного регулювання», що створений Мінекономрозвитку за підтримки Державної регуляторної служби, а також Офісу ефективного регулювання (BRDO) та Ініціативи Європейського Союзу EU4Business, доступний інфляційний калькулятор, що дозволяє побачити, як із часом змінювалися ціни в країні.
 
За допомогою онлайн-конструктора можна підібрати продукти, з яких складається страва, обрати часовий проміжок, і програма продемонструє, як змінювалася ціна на кожен інгредієнт окремо і на всю страву в цілому.
 
Зазначається, що онлайн-сервіс автоматично збирає дані з відкритих джерел (Держстат, НБУ, Світовий банк, Євростат) та фіксує щоденну динаміку цін на товари за даними найбільших онлайн-супермаркетів. Крім того, інформація представлена в регіональному розрізі по областях.
 
Свіжість даних забезпечується тим, що динаміка цін на споживчому ринку в регіонах оновлюється щодва тижні, в онлайн-магазинах — щодня, а індекси споживчих цін актуалізуються кожного тижня.
 
Користувач також може редагувати графік відповідно до своїх цілей i завантажувати його на свій комп’ютер. Також є можливість вбудувати окремі графіки у свій веб-сайт.
 
А найближчим часом Офіс ефективного регулювання (BRDO) планує також запустити індекс доступності житла.
 
Тож, шановні українці, «насоло­джуйтеся» тим, що знатимете фактично до найдрібніших подробиць про зміни цін на все, але, вибачайте, вплинути на них не зможете.