Весна ще за горами: на Україну насувається новий потужний циклон

20.03.2018
Весна ще за горами: на Україну насувається новий потужний циклон

Дніпро засипало — не відкопаєшся. (з сайта ukrinform.com.)

Весна, яку так нетерпляче усі чекали, десь трохи заблукала, й най­спритніші із селян навряд чи у березні садитимуть картоплю, як це робили минулоріч. 
 
І, якщо вірити метеопрогнозам, погода лише погіршуватиметься — очікуються снігопади та сильний вітер.
 
«Сьогодні наблизиться до України черговий циклон із півдня Європи, і знову ситуація ускладниться: снігопади, дощі та сильний вітер, — попереджає синоптик Наталія Діденко. — На заході та півночі очікується сніг, а в центрі, на сході та півдні — сніг із дощем, місцями сильним дощем. Удень мінусова температура буде скрізь, окрім півдня. Тож дощ перетворюватиме вулиці на суцільні ковзанки».
 
Наразі потужний снігопад накрив схід, південь та центр України. 129 населених пунктів залишилися без світла, але найбільше снігом занесло Дніпропетровщину та Донеччину.
 
На Миколаївщині скасували автобусне сполучення в Первомайському районі, бо 20-сантиметровий шар снігу випав після крижаного дощу.
 
Справжній сніговий колапс у Дніпрі: тротуари не почищені, рух транспорту ускладнений, а кілька тисяч дніпрян сидять без світла через обірвані дроти.
 
Рятувальники мусили вивести на траси гусеничну техніку (за ніч iз переметів витягли чотири десятки автівок).
 
На Донеччині снігу випало до колін: на дорогах місцями перемети, люди намагаються прочистити бодай вузенькі стежки крізь кучугури. 
 
У столиці комунальники по­працювали на славу, тож наразі гріх жалітися на мера-екс-боксера, якому й так перепадало на горіхи цієї зими.
 
Водночас киян (хоча це стосується мешканців будь-якого міста) попереджають, що внаслідок температурних перепадів на дахах будинків, виступаючих частинах будівель і великих деревах утворюються крижані бурульки.
 
Тому особливо небезпечним є перебування біля покрівель і дахів будинків — можливе падіння снігу, крижаних уламків та буру­льок.
 
Та все ж наприкінці тижня синоптики обіцяють певне потепління й початок поступового приходу «до тями» весни.