У Мінмолоді та спорту заборонили українським спортсменам змагатися на турнірах у Росії

16.03.2018
Коли під час Олімпіади у Пхенчхані Міжнародний союз біатлоністів (IBU) вирішив не позбавляти російську Тюмень права на проведення заключного етапу поточного Кубка світу, реакція біатлонної спільноти не змусила себе довго чекати.
 
У ситуації, коли Міжнародний олімпійський комітет забороняє російським атлетам виступати на зимових Іграх-2108 під національним прапором, реагуючи таким чином на відмову Росії визнавати систематичний характер порушення її спортсменами антидопінгових правил, рішення IBU завершити сезон-2017/2018 у Росії викликало протест і обурення в окремих представників біатлонної спільноти.
 
Дарма що раніше виконком цієї організації виключив російський етап з календаря Кубка світу-2018/2019 та позбавив Тюмень права на проведення чемпіонату світу-2021. До скомпрометованої допінговими скандалами Росії деякі біатлоністи їхати не хочуть уже зараз.
 
«Етап у Тюмені — це приниження для «чистих» атлетів», — заявив американський біатлоніст Лоуелл Бейлі й закликав колег долучитися до оголошеного ним бойкоту останнього в 2018 році етапу Кубка світу.
 
Згодом про своє рішення ігнорувати поїздку в Тюмень оголосили біатлонні федерації США, Канади та Чехії.
 
Свою персональну позицію, котра стосувалася заклику бойкотувати всі міжнародні змагання в Росії, виголосив і шведський біатлоніст Себастьян Самуельссон.
 
Багато хто чекав, що до протесту долучиться й українська біатлонна команда, проте, не один рік повторюючи, що «спорт поза політикою», Федерація біатлону України самостійно не наважилася виступити проти рішення Міжнародного союзу біатлоністів.
 
Відтак брати ситуацію в свої руки довелося вітчизняним політикам, які, за словами президента ФБУ Володимира Бринзака, переконали його в необхідності бойкотувати російський етап Кубка світу з біатлону.
 
Ба більше, як відзначив керівник вітчизняного біатлонного господарства, за сумісництвом — віце-президент Національного олімпійського комітету, Україна тимчасово відмовляється від участі в турнірах з усіх видів спорту на території РФ.
 
Засвідчив це у своєму наказі й міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, яким заборонив участь членів національних збірних команд України в усіх спортивних змаганнях, які проводяться у Росії, а федераціям рекомендував утриматися від поїздок до сусідньої країни на будь-які змагання.
 
І хоча міністр визнав, що дер­жава не володіє правом втручатися в діяльність спортивних федерацій як окремих громадських організацій, але, за словами Жданова, «всі правила мають виняток», особливо коли йдеться про країну-агресора та грубого порушника антидопінгових правил. 
 
Щоправда, далеко не всім у біатлонному світі сподобався подібний вердикт. Зокрема, меценат, який підтримував функціонування головного біатлонного сайта країни, на знак протесту проти втручання політиків у спортивне життя заявив про згортання роботи ресурсу.
 
«Це не був наш офіційний сайт, ми лише платили за його технічну підтримку. Тепер будемо робити свій», — відзначив президент ФБУ.
 
До слова, окрім вітчизняних біатлоністів, до Росії в 2018 році можуть не потрапити на свої змагання й українські борці, в цьогорічному календарі котрих стоїть травневий чемпіонат Європи в Каспійську.