Тактичний прорахунок: як «Шахтар» вилетів із розіграшу Ліги чемпіонів

16.03.2018
Тактичний прорахунок: як «Шахтар» вилетів із розіграшу Ліги чемпіонів

Упродовж попередніх семи днів одразу дві українські команди гостювали в столиці Італії, де на римському «Ста­діо Олімпіко» зіграли свої єврокубкові матчі.
 
Починаючи з середини минулого століття, «Олімпійський стадіон» у Римі, де в 1960 році відбулися XVII літні Ігри, ділять на двох місцеві «Рома» та «Лаціо».
 
Першим з італійським грандом, який представляє «блакитну» частину римських тіфозі, змагалося «Динамо» й досягло в гостях вельми прийнятного для успішного подолання 1/8 фіналу Ліги Європи результату (2:2).
 
«У матчі-відповіді відсиджуватися в обороні не будемо», — сповнений оптимізму за підсумковий результат говорив перед повторним побаченням з «Лаціо» капітан «біло-синіх» Микола Морозюк.
 
На перший погляд, хороші перспективи продовжити свої виступи в єврокубках мав і донецький «Шахтар». Проте здобутої в першому поєдинку 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Роми», три тижні тому в Харкові, мінімальної фори (2:1) «гірникам» не вистачило.
 
Долю поєдинку в Римі, як, загалом, і всього протистояння, вирішив єдиний гол, забитий на початку другого тайму боснійським форвардом «вовків» Єдіном Джеко.
 
Хоча формально вирішальним у протистоянні «Шахтаря» та «Роми» став м’яч, забитий римлянами в Харкові, бо саме завдяки правилу гостьового гола італійський колектив і отримав перевагу в загалом нічийному протистоянні.
 
Залишившись за бортом чвертьфінальної стадії, португальський наставник українського чемпіона Паулу Фонсека був змушений з прикрістю згадувати харківський матч, у якому його підопічні не реалізували кілька голевих нагод.
 
«Підсумок цього двобою можна було вирішити ще в першому матчі», — бідкався португалець, підбиваючи підсумки своєї першої «лігочемпіонської» кампанії в «Шахтарі».
 
Абсолютно провальною гру «гірників» у Римі не назвеш, але на позитивний результат, як-то кажуть, підопічні Фонсеки на «Стадіо Олімпіко» не награли, поступившись господарям, перш за все, у тактичних компонентах гри.
 
І пропущений гол від Джеко, й епізод iз вилученням захисника Івана Ордеця за фол останньої надії стали наслідком позиційних помилок донецьких футболістів.
 
Вочевидь, Фонсека не ризикнув зіграти з «Ромою» на її полі у відкритий футбол. При цьому запропонований португальським наставником підопічним захисний формат гри поставив «шахтарів», які більшою мірою «заточені» на конструктивні дії, у не зовсім зручні для них умови.
 
Як результат — пресинг, організований римлянами на оборонні редути українського чемпіона, змусив гостей грубо помилятися.
 
«Усе вирішила одна позиційна помилка», — констатував Фонсека, котрий, до слова, після завершення сезону може очолити один із провідних європейських колективів.
 
Як заявив генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін, незабаром у клубі оголосять про майбутнє португальського тренера, котре, подейкують, може бути пов’язане з мюнхенською «Баварією».
 
Тим часом німецький суперклуб, який посеред сезону виводити з піке взявся 72-річний Юпп Хайнкес, легко пробився до чвертьфіналу ЛЧ, здобувши в 1/8 фіналу найбільшу поміж інших новоспечених чвертьфіналістів сумарну перемогу над своїм конкурентом. 8:1 — так завершилося двоматчеве протистояння мюнхенців iз турецьким «Бешикташем». 
 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Матчі-відповіді (поєдинки другого ігрового тижня). «Барселона» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 3:0 (перша гра — 1:1), «Бешикташ» (Туреччина) — «Баварія» (Німеччина) — 1:3 (0:5), «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Севілья» (Іспанія) — 1:2 (0:0), «Рома» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0 (Джеко, 52; вилучення: Ордець, 79 («Ш»); 1:2).
* * *
У чвертьфіналі зіграють: «Реал», «Барселона», «Ювентус», «Севілья», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Баварія», «Рома».
 

ОВВА!

Щасливий розіграш
 
Нагадаємо, що фінал Суперліги сезону 2017/2018 років відбудеться 26 травня в Києві на НСК «Олімпійський».
 
Продаж квитків на цей поєдинок стартував 15 березня й триватиме лише один тиждень. Єдиним місцем, де можна отримати перепустку на вирішальний матч нинішньої ЛЧ, є офіційний сайт УЄФА.
 
Як повідомляє прес-служба Європейського футбольного союзу, до 22 березня всі охочі зможуть зробити попереднє замовлення «тікетів», утім стати їхнім володарем зможуть далеко не всі, адже імена власників перепусток визначать шляхом лотереї.