У Черкасах демонтують погруддя Горького

07.03.2018
У Черкасах демонтують погруддя Горького

Погруддя Максима Горького в Черкасах буде демонтовано. (Фото із ФБ.)

Виконавчий комітет Черкаської міської ради в рамках декомунізації прийняв рішення про демонтаж меморіального знака російському письменнику Максиму Горькому.
 
Погруддя буревіснику пролетарської революції було встановлено ще в радянські часи на розі вулиць, перейменованих не так давно на честь українського режисера Юрія Іллєнка та героя АТО Сергія Амброса. 
 
«Після демонтажу, який мають зробити вже найближчим часом, погруддя передадуть на зберігання до художнього музею в обласному центрі», — розповідають «Україні молодій» у Черкаській міській раді.
 
Проте на сайті міської ради вже зареєстровано електронну петицію з проханням встановити на місці погруддя Максиму Горькому пам’ятник відомому українському кінорежисеру Юрію Іллєнку, який народився у Черкасах.
 
Автором цього документа став кандидат історичних наук Сергій Шармара. Своїм зверненням, наголошує він, хоче вшанувати монументально пам’ять видатного земляка Юрія Іллєнка та привернути увагу громадськості до важливої сторінки історії українського кіномистецтва, яке виявляло неабияку дисидентську волю в умовах тоталітаризму.
 
«А ще підтримати морально сучасне українське кіно, яке буквально останні кілька років почало долати потужне політичне та фінансове лобі російської та совєтської кіноіндустрії в Україні. Яскравим прикладом чого є стрічка «Кіборги», — зазначає автор ініціативи.
 
Нині електронна петиція зібрала майже половину із 250 необхідних голосів для її розгляду на сесії міської ради.