МВС вивчає дієві міжнародні підходи щодо протидії домашньому насиллю

07.03.2018
МВС вивчає дієві міжнародні підходи щодо протидії домашньому насиллю

Заступник міністра МВС Тетяна Ковальчук під час тренінгу Фонду ООН. (Фото МВС.)

Серія спеціалізованих міжвідомчих тренінгів, започаткована представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, є дуже актуальною, як для правоохоронців, так і для всього українського суспільства, вважає заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук.
 
«Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки, діти та люди похилого віку. Крім того, в  Україні, як і у багатьох інших країнах, статистика щодо насильства за ознакою статі та домашнього насильства не відображає реальної ситуації. І це не дає повною мірою оцінити обсяг проблеми та її тенденції, особливо в умовах збройного конфлікту», — зазначила пані Ковальчук, відкриваючи тренінг ООН цими днями. 
 
На її думку, як МВС, так і решта суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, мають бути добре ознайомленими з міжнародними підходами для того, щоб забезпечити створення можливостей протидії цьому явищу і їх застосування на місцевому та національному рівнях в Україні.
 
Заступник міністра окреслила роль системи МВС у міжвідомчій взаємодії щодо протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Зокрема, йшлося про успішне запровадження у 2017 році поліцейської мережі протидії домашньому насиллю «ПОЛІНА». Проект стартував також за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.
 
На думку учасників тренінгу, є всі підстави стверджувати, що спеціалізована підготовка фахівців iз боротьби з гендерно обумовленим насильством та насильством у сім’ї забезпечить чітку і злагоджену міжвідомчу взаємодію суб’єктів протидії цим різновидам злочинів.
 
За результатами тренінгу буде розроблено  практичний алгоритм міжвідомчої взаємодії як на локальному, так і на національному рівнях.