Влада Словачинни пообіцяла мільйон євро за допомогу в розслідуванні вбивства журналіста

28.02.2018
Влада Словачинни пообіцяла мільйон євро за допомогу в розслідуванні вбивства журналіста

Звичайні люди несуть квіти і лампадки до будинку, де загинули журналіст і його дівчина.

Словацька поліція почала розслідувати вбивство журналіста, який писав про серйозні випадки податкового шахрайства. 27-річного Яна Куцяка та його дівчину Мартіну Кушнірову знайшли застреленими в понеділок у їхньому будинку в місті Велка-Мака, за 65 кілометрів на схід від Братислави, столиці країни, повідомляє «Франс Пресс». Останнім часом він працював на видання aktuality.sk. 
 
Поліція вважає, що подвійне вбивство сталося між четвергом та неділею.
 
До поліції звернулися члени сім’ї вбитих після того, як не змогли з ними зв’язатися.
 
Очільник поліції Тібор Гаспар сказав журналістам, що пан Куцяк загинув від пострілу в груди, а дівчині вистрелили в голову.
 
Він сказав, що мотив убивства, «швидше за все, пов’язаний із розслідуваннями журналіста».
 
«Якщо смерть репортера Яна Куцяка виявиться пов’язаною з його журналістською діяльністю, то це буде безпрецедентним нападом на свободу преси та демократії у Словаччині», — заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.
 
Прем’єр-міністр Словаччини призначив фінансову винагороду за допомогу в розслідуванні в розмірі одного мільйона євро.
 
Генпрокурор Словаччини Яромір Цижнар відправив на місце злочину спецпредставників прокуратури з Трнави.
 
Вбивство також засудив президент Європарламенту Антоніо Таяні.
 
«ЄС не може змиритися з тим, що журналіст загинув через свою роботу, тому я закликаю словацьку владу ретельно розслідувати вбивство Яна Куцяка, і якщо буде потрібно, ви отримаєте міжнародну підтримку», — написав він у «Твіттері».
 
Організація «Репортери без кордонів» також засудила напад, заявивши, що пану Куцяку та його сім’ї нещодавно погрожували. Також там уточнили, що це п’яте вбивство журналіста за останні десять років на території ЄС.
 
«Ми вимагаємо розслідування, аби прояснити точні обставини цієї справи, особливо після того, як Ян Куцяк та його родичі останніми місяцями отримували погрози», — заявила Поліна Адес-Мейвель, яка очолює Балканський офіс «Репортерів без кордонів».
 
Словаччина займає 17-те місце у світовому рейтингу свободи преси організації «Репортери без кордонів» за 2017 рік. 
 
Репортер Куцяк найчастіше працював над розслідуванням можливого ухилення від сплати податків та шахрайства серед високопосадовців, чиновників і магнатів, пов’язаних із правлячою партією СМЕР, лідером якої є прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо.
 
На його профілі у «Фейсбуці» можна знайти багато описаних випадків корупції, ухилення від сплати податків та зловживання владою.
 
В останньому матеріалі журналіста, який побачив світ 9 лютого, йшлося про бізнесмена Маріана Кочнера, який займається нерухомістю.
 
Торік Національне кримінальне агентство (НАКА) припинило розслідування імовірного шахрайства пана Кочнера, яке пов’язане з податками на 10 млн. доларів США. Куцяк отримував безпосередні погрози від Кочнера за викривальні матеріали.