Кремль «нічого не знає» про загиблих у Сирії найманців з «ЧВК Вагнера»

16.02.2018
Кремль «нічого не знає» про загиблих у Сирії найманців з «ЧВК Вагнера»

ЧВК Вагнера в Сирії.

Кремль допускає, що росіяни могли брати участь у бойових діях у Сирії. Про це заявив 14 лютого прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Не можна виключати, що на території Сирії можуть перебувати громадяни Російської Федерації. Вони не належать до збройних сил РФ», — сказав Пєсков.

Жодних обмежень та законодавчих заборон на поїздки росіян у Сирію немає, зазначив представник президента, додавши, що в МЗС існує практика попередження співвітчизників про небезпеку відвідин таких країн.

Дмитро Пєсков також закликав ЗМІ не викладати помилкову інформацію про нібито загибель росіян у Сирії.

«Закликаємо серйозно підходити до опису таких потенційно важливих епізодів і не оперувати перекрученими даними», — заявив Пєсков.

За словами речника Кремля, йому особисто нічого не відомо про загиблих. Знайома ситуація: про російських найманців і навіть чинних військових на Донбасі також у Кремлі, як правило, «нічого не знають».  

Кремлівське гніздо Уткіна

За даними американської інформагенції «Блумберг», унаслідок авіаудару коаліції США в сирійській провінції Дейр-ез-Зор 7 лютого загинули понад 200 найманців, більшість з яких — росіяни.
 
Про вражаючу кількість загиблих — від 200 до 600 — написав на своєму сайті в інтернеті колишній «міністр оборони» «ДНР» Ігор Стрєлков.
 
За його словами, йдеться про найманців з угруповання «ЧВК (частная воєнная компанія) Вагнера», з частиною з яких Стрєлков був знайомий з часів участі цього бандформування у війні на Донбасі. 
 
В міністерстві оборони Росії цю інформацію не підтверджують. У РФ законодавчо заборонені приватні збройні формування. Але Пєсков цю незручну тему оминув.
 
Бо як тоді пояснити, що ватажки бандформування з’являються на прийомах у Кремлі й фотографуються разом iз Путіним?!
 
У соціальних мережах гуляють такі фото російського президента разом із ЧВК Дмитром Уткіним, відомим за псевдо «Вагнер», та його заступником Андрієм Трошевим, «виконавчим директором» бандформування. Вони мають високі державні нагороди Росії.
 
Уткін-«Вагнер» 2013 року звільнився з російської армії, щоб уже як «приватна» особа вербувати найманців та воювати з ними на Донбасі.
 
«ЧВК Вагнера» в Сирії нараховує до 600 найманців. Вона фінансується, за даними російських та західних ЗМІ, мільярдером iз Санкт-Петербурга Євгеном Пригожиним, якого часто називають «кухарем Путіна». 
 
У російському міністерстві оборони відмовились коментувати інформацію про загиблих у Сирії росіян, зазначивши, що мають у розпоря­дженні лише дані про загибель кадрових військовослужбовців, яких у районі удару коаліції не було. 

Поранені лікуються в Москві й Пітері

Проте шила в мішку не сховаєш. Спочатку Держдепартамент США повідомив, що під час бомбардування 7 лютого загинули приблизно 100 осіб iз числа бойовиків, які намагалися атакувати позиції підтримуваної Штатами сирійської антиурядової опозиції.
 
І що, можливо, серед загиблих є російські найманці. Та офіційних повідомлень про кількість загиблих росіян немає й досі.
 
Окрім уже згаданих повідомлень агенції «Блумберг» та Ігоря Стрєлкова, інші видання повідомляють лише про число тих загиблих, особи яких вдалося достеменно встановити. 
 
Єкатиринбурзьке видання Е1.ru називає прізвища ­трьох мешканців селища Кедрове Свердловської області, які загинули від авіаудару. Телеканал «Настоящєє врємя» повідомив у середу прізвища восьми загиблих росіян.
 
А «Блумберг» повідомив iз посиланням на два поінформовані джерела, що десятки росіян, які постраждали внаслідок авіаудару в Сирії, перебувають на лікуванні в шпиталях міністерства оборони РФ.
 
Співрозмовники агентства розповіли, що поранені лікуються у військових лікувальних закладах Москви і Санкт-Петербурга. Один iз них додав, що число загиблих збiльшується, оскільки деякі вмирають від отриманих поранень.
 
Координатор незареєстрованої партії «Інша Росія» Олександр Аверін також підтвердив, що поранені внаслідок удару коаліції США росіяни зараз перебувають у лікарнях Москви і Санкт-Петербурга.
 
«Є така інформація. Скільки всього надійшло до лікарень, гадки не маю, мені ця інформація недоступна. Я знаю, що доставлені, зокрема, в Москві в «Бурденка» і «Вишневського» (Центр нейрохірургії ім. М. Н. Бурденка та Інститут хірургії ім. О. В. Вишневського. — Ред.)», — сказав Аверін в інтерв’ю агенції РІА «Новості».
 
Загалом, за різними наявними на цей час даними, повідомляють про загибель унаслідок авіаудару від 11 до 217 росіян.