Без нагород: українські олімпійці в Пхенчхані поки не здобули жодної медалі

14.02.2018
Без нагород: українські олімпійці в Пхенчхані поки не здобули жодної медалі

Конкурувати з «гуру» гірських лиж у Пхенчхані українські спортсмени не можуть. (Фото з сайта olympic.org.)

Перед стартом Олімпіади-2018 Україна отримала два діаметрально протилежні за емоційним забарвленням прогнози щодо можливого медального ужинку на зимових Іграх у Пхенчхані.
 
Якщо експерти знаного видання напрогнозували вітчизняним олімпійцям три нагороди, то авторитетна аналітична компанія Gracenote із США обмежилися лише однією олімпійською відзнакою для «синьо-жовтих».
 
В обох випадках аналітики були переконані, що свою «обов’язкову» медаль українська збірна візьме в жіночій біатлонній естафеті.
 
При цьому, як розраховували в «АП», можуть також «вистрелити» в Південній Кореї й біатлоністка Анастасія Меркушина, котра, за прогнозами, мала зійти на бронзову сходинку п’єдесталу в спринті, та фристайліст Олександр Абраменко, котрому після шостого місця на Олімпіаді-2014 в Сочі експерти «намалювати» бронзове майбутнє в Пхенчхані.
 
Однак після стартових гонок біатлоністів стало зрозуміло, що в «Ассошіейтед Пресс» видали для українських олімпійців дуже оптимістичний прогноз, адже ні у спринті, ні в наступній за ним гонці переслідування наші «стріляючі лижники» навіть близько не претендували на медалі.
 
Дивлячись на не надто приємні результати вітчизняних біатлоністів у Пхенчхані, колишній член національної чоловічої збірної з біатлону Андрій Дериземля побоюється, аби весь їхній виступ на Іграх-2018 не перетворився на одну велику «помилку». 
 
Перед Олімпіадою, на заключних перед Іграми етапах Кубка світу, важко було не помітити спад у результатах наших «стріляючих лижників».
 
Утім у тренувальному таборі «синьо-жовтих» переконували, що все йде за планом.
 
Хоча хвороба Підгрушної, котра перетворила її з лідера на умовно запасну, відсутність на трасі в перших олімпійських гонках Юлії Джими, котра на старті сезону демонструвала «медальний хід», відверто низькі результати інших членів команди в спринті та «персьюті»,  не можуть не наштовхувати на «безмедальні» думки.
 
Проте своє останнє слово українські біатлоністи й біатлоністки все ж не сказали.
 
Вся надія на естафету. Жіноча — 22 лютого, чоловіча — на день пізніше. Час виходу на старт іншої нашої медальної надії — лижного акробата Олександра Абраменка — 17 лютого, коли відбудеться кваліфікація у чоловіків-фристайлістів.
 
Поки ж доводиться стежити за скромними здобутками інших наших «зимовиків». Приміром, колега по цеху Абраменка — майстриня могулу Тетяна Петрова через падіння не змогла пробитися до фіналу.
 
Так само не зміг повністю пройти змагальну програму в своєму виді — суперкомбінації — наш гірськолижник Іван Ковбаснюк.
 
Показавши в першій частині змагань — швидкісному спуску — 57-й час, у слаломі представник Закарпаття не зміг дістатися фінішу.
 
Поза вирішальною фазою змагань опинилися й двоє наших саночників, яким після трьох заїздів не вдалося пробитися до «топ-20».
 
У підсумку, Антон Дукач — 23-й, Андрій Мандзій — 40-й. Не буде в олімпійському санному фіналі й наших дівчат — Олени Шумової та Олени Стецьків.
 
Абсолютно символічною вийшла участь наших лижників у класичному спринті. Марина Анцибор, Тетяна Антипенко, Олексій Красовський, Андрій Орлик — усі вони далі кваліфікації не пройшли.
 
Щодо лідерів медального заліку, то після чотирьох днів змагань найбільше «золота» — по чотири відзнаки — виграли німецькі та голландські олімпійці.
 
При цьому у переможців загального заліку Олімпіади в Сочі-2014 — росіян, які, нагадаємо, в Пхенчхані виступають від нейтральним прапором, — одне «срібло» та дві «бронзи».