На Донбасі ворог у рази збільшив кількість обстрілів: застосовує важку зброю

09.02.2018
На Донбасі ворог у рази збільшив кількість обстрілів: застосовує важку зброю

Останнiми днями російські окупанти та бойовики Донбасу різко збільшили кількість обстрілів позицій ЗСУ.
 
За даними штабу АТО, якщо на початку тижня фіксували лише близько п’яти ворожих обстрілів на добу, то минулого вівторка — вже 14 прицільних обстрілiв, а минулої середи — 17.
 
Спочатку ворог гатив переважно з мінометів калібру 120 мм на луганському і донецькому напрямках. У четвер ворожі стволи різко «поважчали»: у хід пішли російські танки та ствольна артилерія. 
 
Зокрема, епіцентром напруженості стала Світлодарська дуга на Луганщині, де ворог застосував артилерійські установки калібру 122 мм та неодноразово вів вогонь зі 120-мм мінометів по позиціях наших оборонців довкола селища Луганське.
 
У штабі АТО зазначають, що десять 122-мм артилерійських снарядів і близько двох десятків 120-мм мін розірвалися поряд з опорними пунктами неподалік селища Троїцьке.
 
Під Донецьком, не криючись, удень окупанти понад годину вели вогонь з озброєння танка, гранатометів різних видів i великокаліберних кулеметів поблизу селища Піски.
 
За останні дві доби поранено чотирьох захисників України, травмовано двох, загиблих немає. 
 
У свою чергу, останнiми днями місія ОБСЄ також констатує збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях.
 
До того ж спостерігачі наголошують: якщо на Донеччині кількість вибухів збільшилася не дуже відчутно, то на Луганщині, навпаки, у рази.
 
Зауважимо, що з 9 по 25 лютого далеко від України, в північнокорейському Пхенчхані триватимуть Олімпійські ігри.
 
За умовами перемир’я, яке починається за сім днів до початку Олімпійських ігор і закінчується через тиждень після закінчення Паралімпійських ігор, усіх членів ООН закликають припинити будь-які прояви агресії. Утім ця давня традиція, очевидно, не стосується Росії та її маріонеток. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українські військові передали бойовикам на окуповану частину Луганської області тіла двох вихідців iз Російської Федерації, повідомляє прес-центр штабу АТО.
 
Зазначається, що тіла знайшли у жовтні 2017 року в масовому похованні з шести тіл у районі селища Тепле Станично-Луганського району. 
 
За результатами ДНК-аналізу ідентифікували чотири особи. Двоє загиблих виявилися вихідцями з Луганщини, їх передали бойовикам у січні 2018 року.
 
Інші двi людини виявилися вихідцями з Росії, їх 7 лютого передали на окуповані території. Ідентифікація останків ще двох триває.
 
«ЗСУ сподіваються, що передача, яка відбулася сьогодні, матиме позитивну тенденцію щодо пошуку загиблих i зниклих безвісти на непідконтрольних уряду України територіях iз метою їх подальшої ідентифікації, повернення на підконтрольну територію, поховання та вшанування їх­ньої пам’яті», — йдеться у заяві штабу АТО.