У США рекордно впав фондовий індекс Доу-Джонса

07.02.2018
Фондовий індекс Доу-Джонса в понеділок впав на більш ніж 1500 пунктів — це найсильніше падіння головного фондового індексу США за один день з часів фінансової кризи 2008 року і за всю його історію, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
За день провідний фондовий індекс США впав на 4,6% і побив попередній рекорд падіння 2008 року. 
 
Нагадаємо, 29 вересня 2008 року індекс Доу-Джонса впав на 777,68 пункта, після того як Конгрес не схвалив виділення банкам 700 млрд. доларів державної допомоги після колапсу інвестбанку Lehman Borthers.
 
Тоді це спричинило глибоку світову економічно-фінансову кризу. Деякі аналітики поспішили з прогнозом, що події понеділка в Нью-Йорку є передвісником чергової глобальної кризи.
 
У п’ятницю Міністерство зайнятості США випустило статистику, яка показала, що зарплати американців зросли більше, ніж передбачалося.
 
Із ростом зарплат є ризик зростання інфляції, зумовленої підвищенням витрат.
 
Щоб протидіяти можливій інфляції, американський центробанк має підняти процентні ставки.
 
Це лякає інвесторів, які очікували, що ключова ставка в США підніматиметься не частіше двох-трьох разів на рік.
 
Слідом за Доу-Джонсом впали й інші американські фондові індекси: індекс S&P втратив 3,8%, а Nasdaq — 3,7%.
 
Лондонський FTSE 100 увечері закрився на 1,46% нижче показників на час відкриття в понеділок.
 
Азійські фондові майданчики 6 лютого слідом за обвалом на біржах США відреагували падінням своїх індексів.
 
Зокрема, ключовий індекс Nikkei Токійської фондової біржі впав трохи більше ніж на 7 відсотків.
 
Агенція «Рейтер» зазначає, що це найбільше падіння японського індекса з листопада 2016 року. Гонконгівський Hang Seng впав на 4,7%.
 
Фондовий ринок Росії теж відреагував на світові тенденції – у вівторок вранці розпочав з падіння, про що свідчать дані Московської біржі.
 
Індекс ММВБ просів на 2% і становив 2231,39 пункта. Індекс РТС упав на 2,8% і досягнув 1228,91 пункта.
 
А ще зовсім недавно, у січні, індекс Доу-Джонса показував швидке зростання: упродовж місяця він подолав рубежі в 25 і 26 тисяч пунктів.
 
Скидання акцій почалося минулого тижня після того, як показники зростання зайнятості в США посприяли прогнозам щодо зростання облікової ставки.
 
«Новини економіки США виявилися більш оптимістичними, ніж очікувалося, — каже голова фінансової компанії Motley Fool Девід Куо. — Парадоксальним чином корекція ринку була викликана позитивними економічними новинами».
 
Президент США Дональд Трамп після свого вступу на посаду кілька разів говорив про зростання фондових ринків США. Останній твіт Трампа на цю тему датується 7 січня.
 
«Фондовий ринок створює неймовірні переваги для нашої країни, не тільки з точки зору рекордного зростання цін на акції, а й створюючи нові робочі місця. Робота. Робота. Робота. Сім трильйонів доларів вартості було створено з тих пір, як ми здобули нашу велику перемогу на виборах!» — написав Трамп.
 
Однак у понеділок представник Білого дому сказав в інтерв’ю CNBS, що падіння індексу Доу-Джонса викликає занепокоєння.
 
«Ми завжди стурбовані, якщо бачимо падіння капіталізації ринку, але ми впевнені у фундаментальних показниках економіки», — заявив чиновник.
 
Вихваляння зростанням фондового ринку загрожує неприємностями, і більшість президентів цього уникають.
 
Барак Обама робив це рідко, тільки після того, як американська економіка помітно зросла після колапсу 2008 року.
 
Але Дональд Трамп став головним оспівувачем Доу-Джонса — у твітах, у своїх виступах перед виборцями і навіть у зверненні до нації, з яким виступив у Сенаті минулого тижня.
 
У результаті ми побачили президента, який хвалиться успіхами, до яких призвело скорочення ним податків, у той самий час, коли ринки пішли вниз, зазначив у своєму коментарі вашингтонський кореспондент Бі-Бі-Сі Ентоні Зуркер.
 
Американські телеканали, які транслювали виступ президента в прямому ефірі, перервали трансляцію, щоб повідомити про рекордне падіння фондового індексу. І це був дуже яскравий контраст на тлі розмов про успіхи американської економіки...