У Пхенчхані завершуються останні приготування до відкриття XXIII зимової Олімпіади

07.02.2018
У Пхенчхані завершуються останні приготування до відкриття XXIII зимової Олімпіади

У Південній Кореї добігає кінця естафета олімпійського вогню. (Фото з сайта olympic.org.)

Що менше днів залишається до старту Олімпіади-2018, то все більше уваги зосереджується на південнокорейському Пхенчхані, де 9 лютого о 20 годині за місцевим часом (13.00 — за Києвом) відбудеться церемонія відкриття XXIII зимових Ігор.
 
У горах, де розташована головна олімпійська арена, під час урочистостей очікується доволі сильний мороз, відтак організатори активно працюють над тим, щоб за температури «-10» градусів Цельсію зігріти глядачів.
 
Для цього навколо тимчасово спорудженої під урочистості Олімпіади-2018 35-тисячної арени планують розставити загороджувальні від вітру щити, а для гостей церемонії готують спеціальні набори-утеплювачі: міні-пледи, грілки для рук.
 
Деталі сценарію відкриття Олімпійських ігор господарі намагаються тримати в секреті.
 
Ті ж, хто наважується підняти завісу таємничості — як то зробили фотокореспонденти видання «Рейтер», оприлюднивши кілька світлин із репетиції, — ризикують потрапити в немилість до організаторів.
 
Журналістів-штрафників, приміром, позбавили акредитації на урочисту частину Ігор. При цьому відомо, що в основу сценарію урочистостей господарі покладуть останні новітні розробки своєї високотехнологічної індустрії.
 
Підвищена увага на Олімпіаді-2018 буде прикута до взаємин господарів та їхніх сусідів із Північної Кореї, котрі на час Ігор вирішили зменшити свою войовничу риторику й відправили до Пхенчхану делегацію спортсменів, функціонерів та політиків.
 
Так, на церемонії відкриття разом із президентом Південної Кореї планується присутність так званого формального лідера КНДР — голови президії Верховного народного зібрання — Кім Йон Нама.
 
Змагальна програма Ігор складена так, що за 102 комплекти нагород спортсмени боротимуться у восьми льодових та семи лижних дисциплінах, для чого господарі майбутньої Олімпіади створили два кластери.
 
У гірському регіоні розташовано вісім об’єктів — окрім олімпійського стадіону, тут розмістили центри біатлону, лижних гонок, стрибків із трампліна, санних видів спорту, парк зимових видів, де точитимуться змагання з фристайлу та сноубордингу, а також два гірськолижні комплекси.
 
При цьому в прибережному кластері розміщені криті олімпійські льодові об’єкти: хокейні арени, центри для керлингу, фігурного катання, шорт-треку та великий ковзанярський «овал».
 
Нагадаємо, що українські олімпійці в Пхенчхані боротимуться за медалі в дев’яти з 15 видів спорту.
 
Зустрічаючись перед стартом Ігор із нашими спортсменами — з командами біатлоністів та лижників, — президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка побажав нашим «зимовикам» триматися позитивної хвилі та не боятися суперників.