Українська жіноча збірна у відборі на Євробаскет-2019 зіграє з минулорічними переможницями

07.02.2018
Українська жіноча збірна у відборі на Євробаскет-2019 зіграє з минулорічними переможницями

У домашньому матчі з чемпіоном Європи збірній України через травму не доможе натуралізована американка Д’Андра Мосс. (Фото з сайта fbu.kiev.ua)

У другому євровідборі поспіль українській жіночій збірній з баскетболу випадає грати з переможцем попереднього континентального форуму.
 
На шляху до ЧЄ-2017 нашим баскетболісткам, яких на той час тренував Володимир Холопов, випало зіграти з тріумфатором жіночого Євробаскету-2015 — збірною Сербії.
 
Водочас у кваліфікації на чемпіонат Європи 2019 року «синьо-жовтим» у суперники дісталася титулована іспанська команда, котра виграла минулорічний ЧЄ.
 
Після тріумфу в Чехії на рахунку збірної Іспанії стало три континентальних «золота», що зробило її в Старому світі другою за кількістю виграних чемпіонських титулів.
 
Від початку нової єврокваліфікації українську команду очолює новий наставник — серб Горан Бошкович, від якого керівництво ФБУ очікує великих звершень.
 
При цьому виступом наших дівчат на Євробаскеті-2017, де, маючи фаворитський статус, вони вилетіли вже на першій стадії «плей-оф», очільники вітчизняного баскетболу залишилися незадоволеними.
 
Поєдинок відбору на майбутній ЧЄ, котрий прийматимуть Сербія та Латвія, проти чинного чемпіона континенту стане першим серйозним випробуванням для Бошковича та К°.
 
Обидва свої стартові поєдинки кваліфікації — проти Голландії та Болгарії — «синьо-жовті» виграли з відчутною перевагою.
 
Можна сказати, так само познущалися над своїми візаві й іспанки, відтак їхнє очне побачення з українською збірною стане двобоєм за одноосібне лідерство в групі F.
 
Відзначимо, що до фінальної частини турніру проб’ються по два кращі колективи з кожної «пульки», відтак здається, що особливих проблем з отриманням перепусток до Сербії та Латвії у нашої збірної бути не повинно.
 
Матчі ж проти триразових чемпіонок Європи команда Бошковича має розглядати в перспективному ракурсі, «прицінюючись», так би мовити, до майбутніх сходжень.
 
«Повертатися до тренувального табору через деякий час — це дуже сильні відчуття. Бути тут знову, відчувати наближення серйозного завдання — це щось незвичне, і цього разу в мене настрій дійсно відмінний. Восени все було для мене новим, зараз цей стан мені вже знайомий», — так прес-службі ФБУ прокоментував свої емоції наставник «синьо-жовтих» Горан Бошкович.
 
На спарений «тур» проти Іспанії та Голландії, поєдинки якого відбудуться 10 та 14 лютого у столичному Палаці спорту, сербський наставник викликав 14 гравців.
 
Четверо баскетболісток представляють вітчизняну суперлігу, троє з яких грають у складі лідера ЧУ — «Київ-баскет». Решта — легіонерки з чемпіонатів Литви, Польщі, Туреччини, Румунії, Італії, Словаччини та Франції.
 
При цьому в переліку викликаних баскетболісток — через травму — немає натуралізованої американки Д’Андри Мосс.
 
Її відсутність Бошкович називає серйозною втратою для збірної. Водночас, за словами наставника, у «синьо-жовтих» буде хороший шанс перевірити свій ігровий потенціал, змагаючись без травмованого лідера. 

НА СТАРТ

Склад жіночої збірної України на відбіркові матчі ЧЄ-2019 проти Іспанії та Голландії: Аріна Білоцерківська («Сіренос», Литва), Віта Горобець, Ольга Краєвська, Ганна Ольховик (усі — «Київ-баскет»), Олександра Радулович («Чайка», Україна), Дар’я Завидна («Відзев», Польща), Людмила Науменко, Аліна Ягупова (обидві — «Чукурова», Туреччина), Катерина Римаренко («АЗС Енея», Польща), Олена Самбурська («Клуж», Румунія), Таїсія Удоденко («Лукка», Італія), Міріам Уро-Ніле («Торунь», Польща), Ольга Яцковець («Ружомберок», Словаччина), Валерія Бережинська («Фламме», Франція).
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Жінки. ХАІ (Харків)— «ІнтерХім» (Одеса) — 63:76 і 72:79, «Вінницькі блискавки» — «Динамо-НПУ» (Київ) — 57:49, «Чайка» (Бердянськ)— «ХДУ-Таврійська зірка» (Херсон) — 94:51, «Рівне» — «Київ-баскет» — 65:86.
Турнірне становище: «Київ-баскет» — 18 перемог/0 поразок, «ІнтерХім» — 15/2, «Рівне» — 9/10, «Вінницькі блискавки» — 8/9, «Динамо» — 7/10, «Чайка» — 6/10, ХАІ — 5/11, «ХДУ-Таврійська зірка» — 0/16.