На зимових Іграх у Південній Кореї змагатимуться лише 33 українські олімпійці

02.02.2018
На зимових Іграх у Південній Кореї змагатимуться лише 33 українські олімпійці

Другою за чисельністю на Іграх-2018 у Пхенчхані в українській олімпійській збірній буде команда саночників. (Фото прес-служби НОК України.)

Заявку олімпійської збірної України на зимові Ігри в Пхенчхані, котрі стартують 9 лютого, — сформовано.
 
Можливостей збільшити кількість наших спортсменів на XXIII  Білій Олімпіаді більше не залишилося — перепустки на змагання в Південній Кореї отримали всього лише 33 вітчизняні «зимовики»-олімпійці. А це — найменша делегація за всі роки незалежності.
 
До цього найскромнішою за числом повпредів на зимових олімпіадах українська збірна була на своїх перших самостійних Білих iграх у Ліллехаммері-1994, куди наша країна делегувала 37 спортсменів.
 
У Пхенчхані наші атлети змагатимуться у дев’яти з 15 видів спорту: у біатлоні, фристайлі, лижних гонках, гірськолижному спорті, сноубордингу, лижному двоборстві, санному спорті, фігурному катанні та скелетоні. 
 
Найчисельнiшою в Пхенчхані буде наша команда біатлоністів, яка виборола 11 ліцензій. Чоловіче «крило» «синьо-жовтих» представлятимуть п’ятеро осіб.
 
Натомість жіноча команда здобула право на максимальне використання квот (Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина й Віта Семеренко, Анастасія Меркушина та Ірина Варвинець).
 
Щоправда, до столиці Олімпіади-2018 наші «стріляючі лижники» вирушають не в повному складі, залишаючи в Києві на курс лікування капітана жіночого колективу Підгрушну.
 
Від самого початку сезону Олена мала проблеми з фізичними кондиціями, через що її результати на гонках Кубка світу були далекими від оптимальних.
 
Зрештою, готуватися до Пхенчхана Підгрушна мала за індивідуальним планом, проте свої корективи в цей процес внесла серйозна застуда.
 
Не змагалася олімпійська чемпіонка Сочі-2014 на останньому перед Іграми етапі КС в Антерсельві, пропустила вона свій старт і на ЧЄ-2018 у Реднау (одиночний «мікст» iз Семеновим).
 
Тепер ось узагалі під питанням опинилася її участь в Олімпіаді.
 
«Не виключено, що до Пхенчхана Пiдгрушна поїде у ролі запасної», — припустив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.
 
А от знана вітчизняна лижниця Валентина Шевченко долучитися до своїх шостих за ліком зимових Ігор узагалі не зможе.
 
У федерації лижного спорту України до останнього сподівалася максимально використати свої квоти на Ігри-2018, проте тривале перебування в листі очікування FIS жодних дивідендів найтитулованішій українській лижниці не принесло.
 
Разом зі своїми колегами по збірній 42-річна Шевченко брала участь у церемонії проводів олімпійської збірної до Пхенчхана, проте, зрештою, дозволу на поїздку до Південної Кореї від Міжнародної федерації лижного спорту не отримала.
 
При цьому варто відзначити, що в олімпійському Пхенчхані Україна вперше буде представлена в скелетоні. А після тривалої перерви знову участь в Олімпіаді візьмуть вітчизняні майстри могулу. 
 

НА СТАРТ!

Склад олімпійської збірної України  на Ігри-2018 у Пхенчхані:
 
Біатлон: Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Віта Семеренко, Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець, Сергій Семенов, Артем Прима, Дмитро Підручний, Володимир Семаков, Артем Тищенко.
 
Фристайл: Олександр Абраменко, Ольга Полюк, Тетяна Петрова.
 
Лижні гонки: Тетяна Антипенко, Марина Анцибол, Олексій Красовський, Андрій Орлик.
 
Санний спорт: Роман Захарків, Олександр Оболончик, Антон Дукач, Андрій Мандзій, Олена Стецьків, Олена Шхумова.
 
Фігурне катання: Олександра Назарова/Максим Нікітін, Анна Хниченкова, Ярослав Паніот.
 
Гірськолижний спорт: Іван Ковбаснюк, Ольга Книш.
 
Лижне двоборство: Віктор Пасічник.
 
Сноубординг: Аннамарі Данча.
 
Скелетон: Владислав Гераскевич.