На ювілейному «Греммі» у Нью-Йорку тріумфувала латиноамериканська попса

30.01.2018
На ювілейному «Греммі» у Нью-Йорку тріумфувала латиноамериканська попса

Бруно Марс зібрав цілий оберемок золотих грамофонів.

У ніч iз неділі на понеділок у нью-йоркській концертній залі «Медісон-Сквер Гарден» пройшла ювілейна 60-та церемонія вручення найвищої премії Американської академії звукозапису «Греммі».
 
Цьогорічними тріумфаторами стали виконавець ритм-енд-блюзу та латиноамериканської поп-музики Бруно Марс та репер Кендрік Ламар. 
 
Співак Бруно Марс отримав шість почесних статуеток, а його команда — ще одну (за кращу продюсерську роботу).
 
При цьому Марс переміг у головних категоріях, зокрема «Кращий альбом року» (24K Magic),  «Краща пісня року» (That’s What I Like — «Це те, що я люблю»), його визнано також кращим виконавцем ритм-енд-блюзу.
 
Платівка Марса 24K Magic також визнана переможцем у категоріях «Запис року» та «Кращий ритм-енд-блюзовий альбом». 
 
На другій сходинці цьогорічного п’єдесталу «Греммі» з п’ятьма нагородами опинився репер Кендрік Ламар. Його відео до пісні Humble («Сором’язливий») стало найкращим кліпом.
 
Окрім того, композиція отримала статуетки за найкращу реп-пісню та реп-виконання. Ще дві «Греммі» співак отримав за альбом DAMN («Клятий») та за пісню Loyalty («Відданість»), яку він виконав у дуеті з Ріанною.
 
Відкриттям року стала 21-річна канадська виконавиця Алессія Кара. Найкращим поп-виконавцем став ірландець Ед Ширан із піснею Shape Of You («Форма тебе»).
 
Також він отримав статуетку за найкращий сольний поп-альбом.
 
Найкращою рок-піснею стала Run («Біжи») від рок-тріо Foo Fighters. Кращим рок-альбомом визнали A Deeper Understanding («Глибше розуміння») гурту The War On Drugs («Війна з наркотиками»).
 
Ветерани світової рок-сцени «Роллінг Стоунз» (The Rolling Stones) отримали «Греммі» за альбом Blue & Lonesome («Сумний і самотній») у категорії «Найкращий традиційний блюз-альбом».
 
Рок-група The National за альбом Sleep Well Beast («Спи добре, тварюко») отримали перемогу в номінації «Найкращий альбом альтернативної музики».
 
Співачка Шакіра отримала нагороду за альбом El Dorado в номінації «Найкращий поп-альбом латиноамериканської музики».
 
Британці з Depeche Mode отримали «Греммі» за ремікс пісні You Move («Твій хід»).
 
Автори оскароносного кіномюзиклу «Ла-Ла Ленд» узяли дві премії — за найкращий звуковий супровід та найкраще поєднання саундтреку з відео.
 
Премія «Греммі» є однією з найпрестижніших нагород у сучасній музиці, яку можна порівняти з нагородою «Оскар» у кінематографі.
 
Американська академія звукозапису роздає статуетку з золотим грамофоном iз 1958 року.
 
Цьогорічна церемонія не обійшлася без політики. Головним моментом вечора стало колективне читання у виконанні екс-кандидатки в президенти Хілларі Клінтон, співачки Шер, репера Снуп Догга та інших відомих виконавців фрагментів головного політичного бестселера сезону — критично-сатиричної книги журналіста Майла Вулфа «Вогонь і лють» про виборчу кампанію та перші місяці президентства Дональда Трампа. Все це відбулося у формі каламбура під час презентації номінації «Кращий аудіозапис року».