Місія ОБСЄ побачила ознаки прийдешньої ескалації на Донбасі

24.01.2018
Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг заявляє, що сторони на Донбасі активно озброю­ються та мінують територію, що свідчить про підготовку до ескалації конфлікту в найближчий час.
 
За його словами, бойовики окупованих районів Донецької та Луганської областей i військові ЗСУ активно окопуються вздовж усієї лінії розмежування.
 
«Наші безпілотники зафіксували багато нових траншей. Сторони активно окопуються. Всюди бачимо значну кількість озброєння в окопах і бліндажах», — сказав пан Хуг. І додав, що також сторони не тільки не проводять заходи щодо розмінування територій, а, навпаки, закладають ще більше мін.
 
Представники ОБСЄ зафіксували військову техніку, яка стоїть на вогневих позиціях як iз боку ОРДЛО, так і з боку підконтрольної уряду України території. Так, велике скупчення техніки спостерігається в Петрівському та Вікторівці. 
 
В ОБСЄ зазначили, що наразі занепокоєння викликає також ситуація на Світлодарській дузі та в селі Оленівка, де в неділю від вибуху загинув один чоловік із мирного населення, а iнший отримав поранення.
 
У свою чергу, в штабі АТО повідомили, що минулого понеділка російські окупанти шiсть разів порушили перемир’я, один боєць ЗСУ загинув.
 
«Ворог продовжував застосовувати міномети різних калібрів, нахабно порушуючи Мінські домовленості, не лише по позиціях захисників України, а й у бік ними ж окупованого прифронтового населеного пункту», — повідомили у штабі.
 
Речник Міноборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк уточнив, що внаслідок ворожих мінометних і гранатометних обстрілів позицій ЗСУ поблизу селища Луганського на Світлодарській дузі 22 сiчня близько 8-ї ранку загинув захисник України.
 
До речі, в ніч на вівторок бо­йовики обстріляли з 82-мм мінометів окуповане ними ж місто Докучаєвськ. У штабі АТО зазначають, що українські військовослужбовці поблизу населеного пункту Новотроїцьке помітили, що під час обстрілу українських позицій бойовики вели вогонь iз мінометів по опорних пунктах сил АТО біля Новотроїцького i ними ж захопленому Докучаївську.
 
«Таким чином російські найманці вкотре створюють умови для обвинувачення українських військових в обстрілах мирних прифронтових населених пунктів», — підсумували у штабі.