У Нацполіції похвалились, що розкривають дев’ять із десяти умисних вбивств

24.01.2018
У Нацполіції похвалились, що розкривають дев’ять із десяти умисних вбивств

Сергій Тіхонов відзначає зниження кількості особливо тяжких злочинів стосовно людини.

Начальник Департаменту карного розшуку Нацполіції Сергій Тіхонов акцентує на показниках і результатах із розкриття поліцейськими вбивств. 
 
За його словами, у 2017 році Нацполіція розкрила 1389 умисних убивств, у відсотковому співвідношенні цей результат становить 89,8 %.
 
Цей результат є найвищим у порівнянні з багатьма країнами Європою і світу, де рівень розкриття вбивств набагато нижчий.
 
«Я ж вважаю, що саме розкриття вбивств — це, в першу чергу, індикатор роботи карного розшуку. За цим показником можна зробити висновки, як працюють оперативні служби. Але ми дивимось і на те, як громадяни сприймають нашу роботу. На жаль, найчастіше суспільна думка формується, виходячи з розслідувань декількох резонансних злочинів. При цьому майже 90 відсотків розкритих убивств — мало кого цікавлять», — зазначив керівник Департаменту карного розшуку, аналізуючи роботу поліції з попередження та розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів проти життя і здоров’я людини.
 
Сергій Тіхонов каже, що над розкриттям умисних  убивств працюють усі служби, починаючи від патрульної поліції, яка перша приїж­джає за викликом, слідчо-оперативної групи, дільничного, оперативного співробітника і закінчуючи слідчим.
 
«Це ретельна, кропітка робота. Всі побутові вбивства — не «на слуху», але вони розкриваються. Йде щоденна робота карного розшуку, про яку мало хто знає», — констатує начальник підрозділу.
 
Він наголосив, що всі зусилля правоохоронців спрямовані як на розкриття вже вчинених злочинів, так і на їх попередження у майбутньому — завдяки аналізу інформації, виявленню та ліквідації відповідних чинників.
 
З цією метою в Нацполіції використовують іноземних досвід. Зокрема, у 2017 році створені нові підрозділи: кримінального аналізу та підрозділ детективів.
 
«Ми запустили оперативно-розшукову діяльність заново. Відбулися системні зміни у структурі і підходах у роботі. Також на перше місце вийшов підбір кадрів», — каже пан Тіхонов.
 
За його словами, війна наклала свій відбиток на криміногенну ситуацію в країні. На теперішній час досить багато зброї на руках, що позначається на вчиненні злочинів, у тому числі і побутових.
 
Серед каналів надхо­дження зброї і боєприпасів на мирну територію — привезення їх як «сувенірів на згадку» із зони проведення АТО.
 
Тож правоохоронці працюють над виявленням та вилученням небезпечних предметів. Тенденція на зменшення кількості таких злочинів свідчить про результати роботи. У 2017 році поліція зареєструвала 204 факти умисних убивств і замахів, учинених із використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин (у 2016 році таких фактів було 286).
 
Серед зареєстрованих фактів, над розкриттям яких працюють оперативники — 39 вбивств на замовлення, 2024 факти спричинення тяжких тілесних ушкоджень і 596 — тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками.
 
Підбиваючи підсумки роботи у 2017 році, керівник Департаменту карного розшуку зазначив, що відзначається тенденція до зниження кількості тяжких та особливо тяжких злочинів стосовно людини. Так, кількість умисних убивств зменшилась на 10 відсотків.
 
Крім того, на 12 % зафіксовано менше фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, на 8 % менше випадків заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, на 25 відсотків зменшилася кількість зґвалтувань при 94 % їх розкриття.
 
Натомість суттєво зросло розкриття всіх видів злочинів проти життя і здоров’я особи. І це найвищий показник за останні п’ять років, додають у Департаменті комунікації Нацполіції України.