Провал фаворитки: перша тенісистка України попрощалася з «Аустреліен оупен»

24.01.2018
Провал фаворитки: перша тенісистка України попрощалася з «Аустреліен оупен»

У чвертьфіналі «АО» перша ракетка України Еліна Світоліна програла 34-му номеру світового рейтингу. (Фото з сайта tennisua.org.)

Легкість, з якою прима українського тенісу Еліна Світоліна долала своїх суперниць на Відкритій першості Австралії, відверто вражала.
 
У моменти її переможного руху турнірною сіткою зайвий раз підтверджувалися прогнози букмекерів, які перед стартом «АО»-2018 назвали українку однією з перших претенденток на перемогу.
 
Однак після її неочікуваного фіаско в чвертьфіналі бельгійці Еліз Мертенс — усі лише здивовано розвели руками, не розуміючи ту легкість, з якою четверта ракетка планети віддала два сети 34-му номеру рейтингу WTA — 4:6, 0:6.
 
Особливо прикрою для шанувальників Світоліної стала її беззуба гра в другій партії, котру вона на головному корті Мельбурна — арені Рода Лейвера — програла «всуху» своїй «несіяній» опонентці.
 
Звісно, до чвертьфіналу «прості люди» не доходять. І відсутність біля прізвища бельгійки сіяного номера не повинна була нікого розхолоджувати.
 
Про можливості Мертенс знала й Світоліна, котрій випало зіграти з Еліз у фіналі минулорічного турніру «Істанбул оупен» (6:2, 6:4).
 
Тоді найсильніша тенісистка України підтвердила свій високий рейтинг, здобувши свою чергову перемогу на турнірі WTA. 
 
Однак на «Аустреліен оупен»-2018 протиставити бельгійській тенісистці зразки своєї кращої гри наша прима не змогла, пояснивши низький рівень своїх дій проблемами «фізичного характеру».
 
З урахуванням того, що за день до протистояння з Мертенс Еліна готувалася показати публіці на головній арені «АО» свій найкращий теніс, її слова про погані фізичні кондиції викликали непідробний подив.
 
«Перед стартом турніру я мала певні проблеми зі здоров’ям. Які? Це травма правого стегна. Вона почала непокоїти мене після (виграного) турніру в Брісбені: було то краще, то гірше. Дуже прикро, що під час чвертьфіналу я почувала себе недобре», — уточнила Світоліна.
 
Звісно, травма може слугувати своєрідним виправданням для Еліни, котра відверто провалила свій перший у кар’єрі чвертьфінал на «Аустраліен оупен».
 
Проте здається, що не тільки в ній справа. Зазвичай, відчуваючи по ходу поєдинку проблеми зі здоров’ям, після серії медичних «тайм-аутів» тенісисти достроково завершують поєдинок.
 
Світоліна ж дограла свій поєдинок до кінця. Можливо, до останнього сподіваючись на сприятливий для неї підсумок.
 
За день до матчу спортсменка говорила про готовність (певно, йшлося про психологічний стан) очолити світовий рейтинг і показати в чвертьфіналі хорошу гру. Утім своїм шансом вона не скористалася.
 
«Не кожного дня випадає грати в чвертьфіналі «Гранд шлему», тож мені потрібно було віддати всі сили. Дуже прикро, що мені не вдалося зіграти в повну силу. Можливо, мені десь не пощастило», — розмірковує Світоліна.
 
А можливо, 23-річна прима вітчизняного тенісу просто перегоріла, не витримавши психологічного тиску, пов’язаного з величезними очікуваннями її перемоги в Мельбурні.
 
Приміром, перша ракетка чоловічого тенісу — іспанець Рафаель Надаль, відчуваючи негаразди в п’ятому сеті чверть­фіналу проти хорвата Маріна Чілича (шостий номер посіву), за рахунку 0:2 на користь опонента у заключній партії припинив боротьбу за вихід до «топ-4».