Соліста Львівського театру опери та балету звинуватили у фінансуванні «ДНР»

12.01.2018
Соліста Львівського театру опери та балету звинуватили у фінансуванні «ДНР»

Балерун під підозрою.

У Львівському театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької розгорівся скандал із приводу звинувачення провідного танцюриста театру Миколи Санжаревського в сепаратизмі.
 
«Миротворець» включив балеруна у свою базу як людину, яка «проводить антиукраїнську пропаганду та займається збором коштів для НВФ «ДНР».
 
Відповідна картка на  хореографа з’явилася на сайті 8 січня.
 
Цілісіньку низку доказів зібрала журналістка Олена Добровольська. Саме її матеріал став вагомим підґрунтям для обвинувачень, висунутих танцюристу.
 
Авторка статті опублікувала фото постів Санжаревського у «ВКонтактє», в яких він іще у 2014 році закликає чинити активний опір Майдану, висловлює підтримку бо­йовикам, а також поширює інформацію, що може розцінюватися, як посягання на територіальну цілісність України.
 
Олена Добровольська також з’ясувала, що Санжаревський, за допомогою WebMoney, збирав і переказував гроші терористам «ДНР». 
 
Працівники Львівської опери підтвердили, що вже давно знають про антиукраїнські настрої свого колеги, проте наголошують, що жодної превенції силові структури щодо нього не проводили.
 
Наразі керівництво театру вже звернулося до СБУ у Львівській області з проханням провести детальне внутрішнє розслідування.
 
Директор та художній керівник театру Василь Вовкун зазначив,  що відповідна процедура необхідна задля того, аби позбутись суб’єктивізму.
 
Проте звільняти балеруна не поспішають, очікують підсумку розслідування. Сам хореограф тільки-но одружився і перебуває за кордоном. 
 
Співробітники ж СБУ стверджують, що вже у 2015 році проводили з хореографом профілактичну бесіду і тоді він отримав лише попередження, вагомих підстав для затримання танцюриста не було.
 
Проте цього разу все набагато серйозніше, окрім успішної кар’єри в театрі, Санжаревський займає посаду арт-директора та вчителя Львівської школи академічного та сучасного балету.
 
Відповідно його меседжі поширюються на аудиторію, яка переважно складається з дітей підліткового віку.
 
Учні говорять, що часто спілкуються з викладачем російською мовою. Варто також звернути увагу на те, що 2 листопада 2017 року на сторінці у Facebook тієї самої Школи академічного та сучасного балету було оприлюднено допис про міжнародний конкурс танцю Feiry Dance, який пройшов у Мінську.
 
Серед інших, на одній із світлин, серед прапорів, що тримають у руках діти на сцені, є «прапор» терористичного угруповання «ДНР». 
 
Санжаревський, незважаючи на те, що перебуває за кордоном, активно слідкує за перебігом подій і в коментарі для Zaxid.net заявив, що звернеться до СБУ з проханням перевірити інформацію, яку про нього поширюють у ЗМІ та соцмережах.
 
«Річ у тому, що доступ до сторінки у ВК був втрачений ще у 2014-му, спроби відновлення паролю нічого не дали. Десь у 2015-му або 2016-му СБУ вже проводила перевірку щодо подібних звинувачень, і моєї причетності до протиправних дій не виявили. Але, судячи з повторного резонансного звинувачення, я змушений буду наполягати на новій перевірці (чи щось на кшталт цього), оскільки такі звинувачення можуть знищити все, що я і моя команда створили, та назавжди сплюндрувати моє ім’я. У зв’язку з цим прошу дочекатися мого повернення і походу до інстанцій!»
 
Зважаючи на резонансність події, наразі у громадськості думки і погляди кардинально різняться, тому не дивно, що точиться доволі активна полеміка, прихильники хореографа стверджують, що факти фальсифікували, аби зашкодити кар’єрі хореографа.
 
Проте говорити про правдивість будь-яких доводів зарано, варто таки дочекатися остаточних результатів внутрішнього розслідування.