Путін подякував Трампу за допомогу в попередженні теракту у Санкт-Петербурзі

19.12.2017
Президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови з Дональдом Трампом подякував президенту США за інформацію від ЦРУ, яка допомогла попередити теракт у Санкт-Петербурзі. 
 
«Президент Росії подякував своєму американському колезі за передану Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ) США інформацію, яка допомогла вийти на слід, виявити та затримати групу терористів, які готували вибухи в Казанському соборі Санкт-Петербурга, а також в інших людних місцях міста» — зазначено в повідомленні прес-служби Кремля. 
 
Раніше агенція РІА «Новості» повідомила, що в Санкт-Петербурзі заарештовано ­трьох чоловіків, які можуть бути пов’язані з підготовкою терактів у місті.
 
До 14 січня взяті під варту виходець iз Дагестану Шаміль Омаргаджиєв, виходець з Інгушетії Алісхан Есмурзієв, яких підозрюють у незаконному обігу зброї і боєприпасів, а також громадянин Таджикистану Фіруз Калавуров, якого підозрюють у незаконному обігу вибухових речовин та пристроїв. 
 
Затримані пояснили суду, що вину не визнають, ствер­джуючи, що зброю їм підкинули. Також у матеріалах справи є свідчення про зв’язки фігурантів з особами з затриманими раніше Євгенiєм Єфімовим та Антоном Кобцом.
 
ФСБ Росії повідомила, що загалом затримано сімох осіб, яких підозрюють у причетності до так званої «Ісламської держави». 
 
18-річного Євгенiя Єфімова, який першим потрапив за ґрати, звинувачують у виготовленнi бомби з доступних у звичайних магазинах матеріалів та намірі підірвати її у Казанському соборі. Під час допиту хлопець зізнався, що діяв на замовлення осіб, які є симпатиками «Ісламської держави». 
 
Кількома днями раніше було заарештовано членів подібної групи в Москві. Затримані зізналися, що планували здійснити замахи в столиці Росії на Новий рік та православне Різдво.
 
Важко сказати, чи варто вірити зізнанням молодих людей, які були вибиті з них слідчими ФСБ, але з упевненістю можна сказати, що ці інциденти сповна використані Путіним та Трампом для пояснення можливого і так бажаного для обох лідерів зближення. 
 
Після останньої короткої зустрічі Трампа з Путіним у Ханої президент США написав у «Твіттері»: «Я хочу вирішити питання з Північною Кореєю, Сирією, Україною, тероризмом, і Росія може добряче допомогти». За його словами, це станеться тоді, коли «всі ненависники і дурні зрозуміють, що мати хороші відносини з Росією — це добре, а не погано».
 
Трамп ще до обрання президентом робив ставки на тісний союз iз Кремлем, але на заваді стали члени Демократичної та його ж власної Республіканської партії, Конгрес США, які поставили руба питання втручання Росії в американські вибори, що зв’язує руки Трампу, щоб відкрити їх для обіймів iз Кремлем.
 
Про бажання Путіна мати тісні зв’язки iз США та позбутися докучливих для його країни санкцій і згадувати не варто. Тож для мотивації зближення можна і 18-річних терористів використати.