У Генштабі ЗСУ попереджають про ворожий наступ по всій лінії фронту

19.12.2017
За даними української військової розвідки, у вівторок, 19 грудня, бойовики терористичних «ДНР» і «ЛНР» спільно з російським окупаційним командуванням запланували можливі агресивні наступальні дії по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції на Донбасі.
 
Як повідомляє Генштаб ЗСУ, ймовірність наступу пов’язана із заявою Міноборони Росії про намір відкликати російських офіцерів із Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).
 
«Зокрема, ворог планує активізувати роботу своїх ДРГ на військових об’єктах Збройних сил України, об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури, збільшити кількість провокативних обстрілів у бік наших позицій i житлових кварталів населених пунктів поблизу лінії розмежування», — зазначають у Генштабі.
 
За даними української розвідки, ворог також частіше обстрілюватиме власні позиції зi ствольної артилерії великого калібру, реактивних систем, танків та інших видів озброєння.
 
До таких провокацій окупанти вдаватимуться, щоб мати привід звинуватити сили АТО в порушені Мінських домовленостей.
 
«Ці провокації мають на меті обурити місцеве населення, посилили негативне ставлення, а іноді й агресію в бік українських військ, особливо напередодні консультацій у «Нормандському форматі» та засідання тристоронньої контактної групи в Мінську, планових візитів представників ОБСЄ та інше», — наголошують у штабі АТО. 
 
Зазначимо, що днями російська сторона передала спостерігачам місії ОБСЄ лист від Міноборони РФ iз повідомленням про те, що Росія збирається відкликати з території України офіцерів своїх Збройних сил iз СЦКК. 
 
При цьому глава МЗС РФ Сергій Лавров паралельно заявив, що російських офіцерів у СЦКК на Донбасі нібито поставили в «нестерпні умови».
 
Мовляв, українська сторона нібито «висуває вимоги, які неможливо виконати».
 
Те, що ворог не має наміру вгамовуватися з огляду на наближення зимових свят, засвідчує й інтенсивність обстрілів, і застосування важкого озброєння (не лише мінометів, а й артилерії і танків), і втрати.
 
Зокрема, під час ворожого обстрілу позицій ЗСУ в районі селища Зайцеве на донецькому напрямку з мінометів калібру 120 мм загинуло троє захисників України в ніч на понеділок. 
 
На луганському напрямку епіцентром напруженості залишилася Світлодарська дуга — у вечірній час ворог iз важкої артилерії калібру 152 мм, мінометів, гранатометів і кулеметів вів вогонь по наших позиціях довкола селища Луганське.
 
Тоді як на Приазов’ї агресор застосував 120-міліметрові міномети по наших укріпленнях поблизу Лебединського та Павлополя.