У Польщі телеканал показав кремлівський пропагандистський фільм «Крым. Путь на Родину»

13.12.2017
У Польщі телеканал показав кремлівський пропагандистський фільм «Крым. Путь на Родину»

Полякам розказують, як «чемні люди» в України Крим відібрали.

11 грудня, польський інформаційно-розважальний телеканал Tele5 продемонстрував у прайм-тайм (о 20:00 за місцевим часом) першу частину кремлівського агітаційного «документального» фільму «Крым. Путь на Родину». 
 
Телеканал на своєму сайті та в розповсюдженій інформації для ЗМІ, які друкують телепрограми, подав наступний опис фільму:
 
«Творці цієї документальної стрічки представляють подробиці дій, вжитих у Криму весною 2014 року. Глядачі мають нагоду переглянути два ексклюзивні інтерв’ю з Володимиром Путіним. Президент Росії розповідає про виклики і загрози, на які мала відповісти його держава, та як події того періоду вплинули на стан сучасної Росії. У фільмі представлено російську точку зору. Знайомство з нею є необхідне для усвідомлення повної картини подій». 
 
Постановник 145-хвилинної стрічки Сергій Краус та її головний ідеолог Андрій Кондрашов працювали над нею вісім місяців. Продюсував фільм кремлівський телеканал «Россия-1».
 
Зйомки велися в Севастополі, Форосі, Сімферополі, Керчі, Ялті, Бахчисараї та інших частинах анексованого півострова.
 
Окрім Путіна, події в Криму «коментують» міністр оборони РФ Сергій Шойгу та представники кримських сепаратистів Сергій Аксьонов, Наталія Поклонська, Дмитро Ткачов та Андрій Макаренко. Володимир Путін розповів у фільмі про низку подій кримської спецоперації, які були невідомими до прем’єри стрічки.
 
Російська нацистсько-імперська кінопровокація «Крым. Путь на Родину», прем’єра якої відбулася 15 березня 2015 року, наробила свого часу багато галасу: від захопленого схвалення російської влади та більшої, пропутінської, частини російського суспільства, до несприйняття Заходом та зрозумілого обурення української влади і суспільства.
 
Тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 11 березня 2015 року, ще до прем’єри фільму, попросив Міжнародний суд у Гаазі (Гаазький трибунал) долучити фільм до позову проти Росії як документальне свідчення порушення нею норм міжнародного права та здійснення воєнних злочинів.
 
Яценюк зазначив тоді, що цим фільмом мають зацікавитися міжнародні прокурори та слідчі. Міністерство оборони України спростувало окрему озвучену у фільмі інформацію. 
 
Офіційний представник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що фільм «узгоджується з оманливим підходом, який пов’язаний iз запереченням Росією причетності до подій на сході України».
 
У Молдові фільм був заборонений до показу, а його творцям — Андрію Кондрашову та Дмитру Кисельову — на п’ять років заборонили в’їзд до республіки. 
 
Навіть російська газета «Вєдомості» була змушена зазначити у своєму редакційному коментарі, що представлена у фільмі президентом Путіним оцінка подій 2014 року за минулий рік дуже змінилася.
 
Роком раніше він стверджував, що російських військових на півострові немає, а є «місцеві сили самооборони», а трохи згодом — що російські військові «стали за спинами сил самооборони».
 
А у фільмі він заявив аудиторії, що приєднання Криму було спецоперацією, якою Путін керував особисто в ручному режимі, що в Крим були перекинуті підрозділи ГРУ, морської піхоти і ВДВ, комплекси «Бастіон» для захисту від нападу з моря.
 
А на випадок військового втручання Заходу були приведені в бойову готовність ядерні сили. Путін відверто продемострував у фільмі, що на думку США і Європи він більше не звертає уваги. 
 
Показ кремлівського агітаційного фільму в Польщі за часів перебування при владі «Громадянської платформи» був би неможливим.
 
Тоді, бувало, й за рік на польських телеекранах не з’являлося жодної російської стрічки. Ситуація радикально змінилася з приходом до влади «Права і справедливості».
 
Тепер західну кінопродукцію на окремих польських телеканалах витіснили російські стрічки про героїчні дії російських військових у Чечні, про хоробрих агентів ФСБ Росії та інше кіносміття, яке показують російські телеканали. 
 
Телеканал Tele5 транслюється через наземні станції, кабельні мережі, супутник і в інтернеті. Його потенційна телеаудиторія становить 21 мільйон осіб.
 
Тобто мільйонам людей промивають мізки російською агітпродукцією. Польща за часів перебування при владі партії Ярослава Качинського «ПіС» не раз влаштовувала антиукраїнські провокації. Фільм «Крым. Путь на Родину» є черговою ланкою в цьому ланцюжку.
 
Варто було б очікувати хоч якоїсь реакції українського МЗС. Друга частина агітки «Крым. Путь на Родину» буде показана на каналі Tele5 у понеділок, 18 грудня.