Перше посвідчення водія українцям тепер видаватимуть лише на два роки

29.11.2017
Уряд підтримав ініціативу міністра МВС Арсена Аакова і таки вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.
 
Відтак пропозиція МВС на цьому тижні стала нормою: перше посвідчення водія у сервісних центрах МВС видаватиметься на два роки з правом обміну на постійне у разі, якщо протягом двох років із дня його видачі не було трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. 
 
«Якщо таких порушень було не більше двох — громадянин обмінює на постійне посвідчення водія. У разі, якщо такі порушення були, громадянин обмінює на постійне посвідчення водія, після складання практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС», — роз’яснюють у відомстві.
 
До того ж правоохоронці не повертатимуть посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами.
 
«Поновлення права керування транспортними засобами здійснюється після чергової підготовки у відповідному навчальному закладі та після складання теоретичного й практичного іспитів у сервісних центрах МВС. Таке посвідчення знову видається на два роки», — додають у МВС.
 
Обмеженим правом керування автівкою для водіїв-початківців є заборона перевищувати швидкість 70 км/год.
 
Нагадаємо, МВС запропонувало низку змін до виконання Правил дорожнього руху через високу аварійність у країні. Новації стосуються обмеження швидкості руху в населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху. 
 

ДО РЕЧІ

Із 1 січня 2018 року набирає чинності зміна швидкісного режиму в містах і селах України з 60 кілометрів за годину до 50 кілометрів за годину. Відповідна постанова Кабміну від 10 листопада 2017 р. № 883 «Про внесення змін до Правил дорожнього руху» днями була опублікована в «Урядовому кур’єрі».