«Ямайка» не прижилася: у Німеччині провалилися коаліційні переговори

21.11.2017
Попередні переговори про створення нової урядової коаліції в Німеччині перервані, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Як заявив 19 листопада Крістіан Лінднер, очолювана ним Вільна демократична партія (ВДП) покинула переговори, в яких також брали участь блок партій Анґели Меркель ХДС-ХСС і «зелені».
 
Крістіан Лінднер заявив, що ці партії так і не змогли дійти згоди. Анґела Меркель не приховує свого розчарування провалом переговорів
 
Лінднер пояснив зрив консультацій «відсутністю довіри» між партнерами. За його словами, сторонам не вдалося знайти спільний підхід до модернізації країни.
 
«Краще не керувати країною, ніж керувати неправильно», — додав політик.
 
«Сьогодні, після тижнів переговорів, ми маємо перед собою список безлічі протиріч, відкритих питань та конфліктів цілей», — зауважив Лінднер.
 
За словами політика, протиріччя між ВДП, з одного боку, і союзу ХДС-ХСС — з іншого виявилися непереборними. 
 
Переговори зі створення широкої коаліції, жартівливо названої «Ямайкою», тривали близько чотирьох тижнів.
 
Відтак Анґела Меркель вчора висловила жаль через провал попередніх переговорів щодо створення урядової коаліції в ФРН.
 
Канцлер наголосила, що ХДС/ХСС найближчими тижнями продовжить діяти з повною відповідальністю.
 
«Я як виконувачка обов’язків канцлера зроблю все, щоб у ці непрості тижні країна залишалася під правильним керівництвом», — додала Меркель.
 
Ліві закликають провести нові вибори. Голова партії Катя Кіппінґ заявила в коментарі виданню «Берлінер Цайтунг», що нові вибори покажуть — «система Меркель не спроможна утворити більшість».
 
Голова Федерального об’єднання торгово-промислових палат Німеччини Ерік Швайцер через провал переговорів про створення урядової коаліції побоюється «довшої фази невизначеності» в країні.
 
Як заявив Швайцер, для німецької економіки провал переговорів — це «розчарування», адже втрачено шанс «переступити ідеологічні межі й знайти належні рішення» актуальних питань.
 
Після провалу переговорів, на думку оглядачів, країні, ймовірно, слід чекати на нові вибори. Хоча є й інші альтернативи, зокрема створення уряду меншості.
 
Якщо Християнсько-демократичний та Християнсько-соціальний союзи (ХДС/ХСС) з вільними демократами все-таки наважаться створити свій уряд, для більшості в Бундестазі їм бракуватиме 29 мандатів.
 
Коаліції ж у складі консервативних партій та «зелених» не вистачатиме 42 голосів у парламенті. Хоча уряди меншості часто можна зустріти у світі, в Німеччині на федеральному рівні таку модель ще жодного разу не випробовували.