Запобіжник від рейдерів: Мін'юст запровадив держреєстрацію договорів по землі в нотаріуса

14.11.2017
Запобіжник від рейдерів: Мін'юст запровадив держреєстрацію договорів по землі в нотаріуса

Міністерство юстиції запровадило механізм автоматичного обміну даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі, оскільки реєстратор просто фізично не зможе цього зробити.

 

Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

 

Довіра без гарантії не спрацює 

 

Ідея зобов’язати реєстраторів оформляти договори оренди лише за умови документального погодження з Держгеокадастром виникла ще у вересні.
 
До цього часу готувалася технічна частина механізму. Механізм запроваджено для боротьби з рейдерством.
 
Крім цього, депутати та Мін’юст планують повернути нотаріальне посвідчення договорів оренди, яке посилить захист земельних ділянок від рейдерів.
 
Таким чином господарство матиме можливість укладати договір зі спеціальним пунктом: змінити орендаря чи умови домовленостей по оренді можна тільки в обраного учасниками договору нотаріуса і винятково в присутності всіх суб’єктів договору.
 
«Однією з головних причин виникнення конфліктів в аграрному секторі є існування подвійних договорів оренди землі. Ситуації, коли двоє орендарів заявляють про свої права на одну й ту саму ділянку й обидва показують документи на неї, на жаль, сьогодні не рідкість», — зазначила Олена Сукманова.
 
За її словами, перед тим як оформити будь-який договір оренди землі, реєстратор повинен пересвідчитися, що право оренди землі не було зареєстровано у відділі земельних ресурсів, де до 2013 року реєстрували відповідні договори.
 
Для перевірки реєстратор зобов’язаний надіслати запит у Держгеокадастр та отримати відповідь, що ділянка не орендується, відсканувати її та внести у реєстр.
 
Але на практиці реєстратори або не направляють запит, або не дочікуються відповіді, а то і не знають, що така відповідь повинна бути надана, і повторно реєструють договір оренди земельної ділянки, яка вже в оренді.
 
Як наслідок, в одного і того самого паю з’являються два орендарі, які часто силовими методами, із залученням охоронних фірм та тітушок, починають вирішувати, хто має право обробляти цю землю та збирати з неї врожай.
 
«Щоб вирішити цю проблему, ми запровадили на технічному рівні автоматичний обмін даними між нашим реєстром майнових прав і Держгеокадастром. Тепер реєстратор фізично не може завершити процедуру внесення даних і закрити розділ у реєстрі, поки автоматично не «підтягнуться» дані від Держгеокадастру про наявність чи відсутність реєстрації земельної ділянки», — повідомила Олена Сукманова.
 
За її словами, більше не потрібно як гарантію сподіватися лише на порядність, законо­слухняність та педантичність реєстраторів, оскільки відтепер вони змушені будуть витримати процедуру — хочуть вони цього чи ні.
 
Окрім того, згадане технічне нововведення є черговим кроком Мін’юсту в боротьбі з тими, хто захоплює агропідприємства.
 
Автоматичний обмін даними між реєстрами звузить можливість для рейдерських захоплень, адже саме подвійні договори оренди часто використовуються рейдерами як інструмент атаки на фермерські господарства.

Технології для земельного кадастру

Нинішньої осені Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Державним агентством електронного урядування та Transparency International Україна презентували оновлений Державний земельний кадастр, який відтепер працюватиме з використанням технології Блокчейн.
 
Її впровадження дозволить забезпечити надійну синхронізацію даних, унеможлививши їх підміну в результаті зовнішнього втручання.
 
Блокчейн також забезпечує можливість здійснювати громадський контроль за системою.
 
Постанову про перехід Держ­земкадастру на Блокчейн прийнято Кабміном iще влітку. Це черговий елемент трансформації земельних відносин, яку проводить уряд. У вересні запрацював регулярний моніторинг земельних відносин.
 
«Найближчим часом аукціони з оренди державних земель також проходитимуть у режимі онлайн на технології Блокчейн», — заявив перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.
 
За його словами, підвищення транспарентності земельних відносин висуває підвищені вимоги до гарантування збереження даних, і на сьогодні найвищий ступінь захисту інформації забезпечує технологія Блокчейн.
 
Голова Державного агентства електронного урядування Олександр Риженко повідомив, що земельний кадастр став другим проектом у держсекторі України, де застосовано технологію Блокчейн.
 
На початку вересня цю ж технологію було впроваджено у систему електронних торгів арештованого майна OpenMarket та з її використанням проведено перші  електронні торги.
 
«Блокчейн — це вдале поєднання внутрішньої безпеки та громадського контролю, оскільки забезпечує надійну синхронізацію даних та захищає їх від підміни в результаті зовнішнього втручання. Тому для нашої країни це ідеальний інструмент для підтримки цілковитої прозорості цих даних. А технічна реалізація — це спільне бачення кращих світових експертів та громадськості, яке повністю відповідає українським законодавчим реаліям», — пояснює Риженко.
 
За його словами, вже до кінця поточного року технологію Блокчейн також почне використовувати Реєстр майнових прав.
 
При впровадженні технології експертну допомогу надавала міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна, яка також обрана зовнішнім аудитором коректності функціонування системи.
 
«Ми стали першою громадською незалежною організацією, що отримує ноду-аудитора та починає використовувати механізм Блокчейн як засіб для публічного онлайн-контролю за реєстром. Це успішний приклад відповідального партнерства уряду, бізнесу та громадянського суспільства», — вважає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.
 
Технічну реалізацію проекту підтримав один зі світових лідерів у сфері Блокчейн, компанія BitFury. Презентація інноваційної криптографічної технології традиційно відбулася у найбільшому коворкінг-центрі країни Creative Quarter. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Державний земельний кадастр — єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.
 
Станом на жовтень 2017 року в Державному земельному кадастрі України зареєстровано 18 млн. 780 тисяч земельних ділянок.
 
Щоденно громадяни України здійснюють 30 тисяч переглядів публічної кадастрової карти.
 
На технологію Блокчейн першою перейшла Система електронних торгів арештованим майном СЕТАМ, тоді ж було проведено перший онлайн-аукціон.