Українським десантникам хочуть змінити колір беретів, уніформу і символіку

01.11.2017
Кардинальні зміни кольору головних уборів (беретів) ініціювало командування високомобільних десантних військ Збройних сил України — із блакитного на темно-бордовий, а також роз’яснило значення символіки уніформи.
 
«Нові традиції: з поваги до перемог українських десантників у нинішній російсько-українській війні, їм пропонується використовувати берет  як єдиний повсякденний і парадний головний убір. Від солдата і до генерала армії. Не кашкет, а берет кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність і політичну волю України», — повідомляє Командування ВДВ ЗСУ у «Фейсбуці».
 
Зміна уніформи, символіки, знаків розрізнення та ідентифікації військовослужбовців ВДВ ЗСУ є частиною реформування ЗСУ за стандартами НАТО.
 
Наразі 59 країн світу з тих, де десантні підрозділи не є одночасно силами спеціальних операцій (зокрема 19 країн-членів НАТО), використовують темно-бордовий берет.
 
«Український десантник має зберегти своє унікальне обличчя та ідентичність, свій героїчний образ, але при цьому символіка, колористика та емблематика мають поставити десантників ЗСУ в один ряд із бійцями цивілізованих країн. Світова історія десантних військ та їхніх операцій надають таку можливість і підстави», — наголосили в командуванні ВДВ ЗСУ.
 
Знак на береті зображує купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі:
 
«Розкриті крила як символ того, що десантні підрозділи — це удар iз неба. Більш того, крила — це архiстратиг Михаїл. У світі його вважають покровителем воїнів загалом і зокрема — парашутистiв. У країнах Європи десантники вважають архістратига Михаїла своїм покровителем, як командувача Небесного воїнства; у Михаїла є вогненний меч, він випалює священним вогнем скверну», — пояснюють очільники десантників.
 
Не забуваймо, що є чимало збережених козацьких прапорів, на яких зображений саме полум’яний меч архiстратига Михаїла, котрий виконував роль покровителя Війська Запорозького низового і всієї України.
 
На емблемі ВДВ ЗСУ — це меч із хвилястим лезом вістрям униз, що символізує удар iз небес по землі і є символом того, що десантників веде у бій їхній покровитель. 
 
Нагадаємо, що повітряно-десантні війська — високомобільний рід військ, який зазвичай входить до складу Сухопутних військ багатьох країн; у деяких країнах перебуває в складі Військово-повітряних сил або є окремим родом військ.
 
Війська призначені для атакування противника з повітря, швидкого використання результатів вогневого ураження і виконання завдань, які неможливо ефективно вирішити іншими силами та засобами. В основному призначені та підготовлені для дій в тилу противника.
 
До їх складу входять повітряно-десантні, десантно-штурмові, планерні, аеромобільні та армійської авіації підрозділи, частини, з’єднання.
 
Додамо, що ідея використання повітряних десантів як ефективного засобу засилання військових формувань у тил противника з повітря виникла дуже давно.
 
Зокрема, думку про «небесних воїнів» виношували ще Леонардо да Вінчі у XVI сторіччі, якому належить один із перших ескізів парашуту, та Бенджамін Франклін (США), якій мріяв про перекидання озброєних солдатів у тил противника наприкінці XVIII сторіччя.
 
У листопаді 1927 року перший парашутний десант було здійснено в Італії під час проведення навчань.