І Цзіньпінь такий молодий: лідера Китаю зарахували до вождів

25.10.2017
І Цзіньпінь такий молодий: лідера Китаю зарахували до вождів

Сі Цзіньпін не збирається передавати владу, «окопався» там на довгі роки.

У столиці Китаю Пекіні у вівторок завершився 19-й з’їзд правлячої Комуністичної партії.
 
 
Про закриття партійного форуму, який тривав тиждень, оголосив лідер Китаю та генеральний секретар Центрального комітету (ЦК) компартії країни Сі Цзіньпін.
 
 
Чи не головним підсумком з’їзду стало одноголосне схвалення 2300 делегатами змін до статуту партії та увічнення в ньому імені Сі Цзіньпіна.
 
 
У статут партії вирішили включити слова «Ідеї Сі Цзіньпіня про соціалізм із китайською специфікою у нову епоху», повідомляє агентство dpa.
 
 
Нинішній лідер Китаю став третім діячем в історії країни, чиє ім’я та ідеологія будуть згадуватися в партійному статуті.
 
Раніше в головному документі правлячої партії Китаю були вказані імена лише Мао Цзедуна та Дена Сяопіна.
 
Але, на відміну від Мао та Сі, ім’я Ден Сяопіна було додане вже після його смерті в 1997 році.
 
Погляди попередніх лідерів Комуністичної партії Китаю раніше також фіксувалися у конституції партії, але ідеологом визнавали тільки її засновника Мао Цзедуна.
 
Це ухвалене 24 жовтня рішення підвищує статус Сі до рівня засновника сучасного Китаю Мао Цзедуна, а також Ден Сяопіна, який започаткував відкриття країни світові та сприяв її стрімкому економічному розвитку.
 
18 жовтня у своїй промові на відкритті з’їзду, яка тривала 3,5 години, Сі Цзіньпін також пообіцяв перетворити Китай до 2050 року на світового лідера.
 
Делегати також одноголосно схвалили програму Сі Цзіньпіна щодо боротьби з корупцією, яка дуже популярна в народі.
 
Стратегія, викладена Сі Цзіньпінем і затверджена партійним з’їздом, зосереджена на зростанні ролі Китаю на світовій арені та розв’язанні всіх політичних, економічних та суспільних питань, що перебувають під контролем Комуністичної партії.
 
Партійний з’їзд також оголосив нову групу керівників Центрального комітету, що складається з 205 членів та 171 заступника.
 
25 жовтня відбудеться перший пленум новобраного ЦК компартії Китаю, на якому, як очікується, Сі Дзіньпіна оберуть генеральним секретарем на наступні п’ять років та оберуть Постійний комітет Політбюро, провідний орган у складі семи членів, який є найвищим партійним керівним органом і фактично керує країною.
 
До нового складу ЦК увійшло багато вірних лідеру Китаю людей.
 
Товариш Сі постійно посилював свій контроль над владою в країні від 2012 року, коли став лідером.
 
Визнання його на з’їзді «найвпливовішим китайським лідером» після Мао Цзедуна означає, що будь-які виклики товаришу Сі тепер розглядатимуться як загроза правлінню Комуністичної партії в країні.
 
Тобто Сі Цзіньпін значно зміцнив свої позиції, став не просто лідером партії та країни, а вождем партії та народу.
 
Гонконгiвська газета «Сауз Чайна Морнінг Пост» зазначає, що жоден iз двох партійних лідерів молодшого покоління, яких визначали як майбутніх наступників Сі Цзіньпіна, не був введений до складу Політбюро  і, відповідно, до Постійного комітету Політбюро.
 
А, згідно з партійними правилами, кожен наступний китайський лідер перед призначенням повинен провести щонайменше п’ять років у складі Постійного комітету.
 
Це означає, що Сі Цзіньпін не збирається передавати владу і «окопався» в статусі вождя партії та народу на довгі роки.