«Трусило добряче, світло зникло»: очевидці розповіли про землетрус на Львівщині

03.10.2017
Першими про нічні події повідомили користувачі соцмереж.
 
«Я в Трускавці. Трусило добряче, світло зникло на кілька секунд. Перший раз о 00:46 сильно, потім iще двічі, але слабше», — написала у «Фейсбуцi» львівська активістка Наталія Шелестак. 
 
Через землетрус у с. Модричі Дрогобицького району утворилося провалля діаметром у 300 метрів і глибиною 50 метрів.
 
«Обвал карстової породи за 300 метрів від дороги та за кілометр від найближчої будівлі. Пошкоджено дві електроопори. Електропостачання населених пунктів не перервано. Потерпілих немає», — повідомив  депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.
 
Відтак, у вихідні відбулося засідання Дрогобицької районної та обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
 
За підсумками засідань ухвалили рішення вжити необхідних першочергових заходів, аби запобігти виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру.
 
На місті події організували цілодобовий моніторинг i виставили охорону по периметру провалля. Про це повідомили в прес-службі Львівської ОДА. 
 
На ділянці утворились значні підземні порожнини, внаслідок видобутку калійних солей у 70-80-х роках XX століття.
 
Сейсмологи і науковці б’ють на сполох, попереджаючи про загрозу обвалу порожнин, що  можуть спровокувати локальні землетруси.
 
Якщо навіть незначні підземні поштовхи спричинили проблеми подібного роду, то чого можна очікувати від землетрусу силою у 6-7 балів?
 
Надзвичайники повідомили, що епіцентр розташований на глибині 2,2 км. Про причини нічного землетрусу офіційно не повідомляють.
 
Нагадаємо, що у серпні минулого року землетрус силою 2,8 бала стався в сусідньому містечку Стебник.