Ляшко назвав рабовласниками роботодавців, які дають зарплати у конвертах

26.09.2017
Ляшко назвав рабовласниками роботодавців, які дають зарплати у конвертах

Олег Ляшко вважає, що доярки та свинарки заслужили на високу пенсію, бо працювали тяжче за прокурорів та суддів.

Лідер Радикальної партії переконаний: через зарплати в конвертах люди приречені на мізерні пенсії.
 
 
Тому, за його словами, потрібно спонукати роботодавців платити зар­плату офіційно. І водночас підвищити «мінімалку» до 5000 гривень.
 
 
«Якщо людина працює нелегально, роботодавець краде у неї пенсію. Це не роботодавці, а рабовласники. Вони не дають людині працювати офіційно через свою жадібність. Я закликаю тих, у кого такі рабо­власники крадуть пенсію, взяти биту і переламати їм руки і ноги. Через таких роботодавців у нас півмільйона людей отримує мінімальну пенсію. У них просто не вистачає трудового стажу, бо вони отримували зарплату у конверті. А сьогодні, коли прийшла пенсія, вони пачку ліків купити не можуть», — обурився лідер Радикальної партії.
 
Водночас політик озвучив головні вимоги Радикальної партії до пенсійної реформи. Їх виконання дозволить підвищити пенсії для 9 мільйонів українців уже з жовтня, переконаний Олег Ляшко.
 
«Уряд пропонує підняти прожитковий мінімум для пенсіонерів на 5%, з 1312 до 1372 грн. Тобто всього на 60 гривень. А рівень інфляції у цьому році — 11%. Тобто, фактично інфляція і зростання цін з’їдять це мізерне підвищення пенсій. Тому наша команда наполягає на підвищенні прожиткового мінімуму, на підставі якого нараховуються пенсії, на 15% — до 1500 гривень, і тоді 5 мільйонів українців отримають додатково по 200-300 гривень надбавки. Зрозуміло, що це небагато. Але, коли пенсія у людини — єдине джерело доходу, особливо у місті, де немає можливості вирощувати городину, то кожна копійка для неї має значення», — зазначив лідер РПЛ.
 
Політик додав, що такі мізерні пенсії в Україні суперечать не тільки економічним стандартам, а й правовим.
 
«Стаття №46 Конституції України встановлює, що пенсія не повинна бути меншою за прожитковий мінімум. За 26 років Незалежності України жодний уряд не виконав цю норму Конституції. Нинішні пенсії з інвалідності, так звані соціальні пенсії, пенсії для людей із великим трудовим стажем — це пряме порушення Основного закону країни. Ми добиваємось, щоб пенсія була не нижчою за прожитковий мінімум», — зауважує політик.
 
Також фракція РПЛ вимагає включати період навчання у вишах до страхового стажу, прибрати 15-відсоткове оподаткування для працюючих пенсіонерів, перерахувати пенсії чорнобильцям і військовослужбовцям та людям iз великим трудовим стажем, відновити у повному обсязі пенсійні виплати жінкам, які вийшли на пенсію до 55 років, а також прибрати соціальну несправедливість при нарахуванні пенсій простим людям та чиновникам.
 
«Прокурори, судді чи депутати намахлювали собі по окремому закону і мають по 10, 20, 30 тисяч пенсії, а шахтарі, механізатори, доярки, сталевари, лікарі отримують копійки. Ми боремося за те, щоб усунути цю зрівняйлівку. Чим більший стаж і важчі умови роботи — тим більшою має бути пенсія. Пенсійний фонд повинен бути не благодійним фондом, щоб розділяти внески між тими, хто сплачував, і тими, хто їх не сплачував. Пенсійний фонд має забезпечувати достойною пенсією тих, хто туди платить», — пояснив Олег Ляшко.