Ляшко: Зубами вигризу підвищення пенсій!

22.09.2017
Ляшко: Зубами вигризу підвищення пенсій!

Олег Ляшко переконаний, що влада обкрадає 100 тичяч жінок-пенсіонерок, і вимагає поновити їм виплати в повному обсязі.

Фракція Радикальної партії у повному складі зустрілася з міністром соцполітики Андрієм Ревою та озвучила йому свої вимоги до пенсійної реформи.
 
 
Політик наголошує: підвищення пенсій неможливе без підвищення зарплат.
 
 
«Підвищення пенсійного віку не дасть українцям можливості отримувати нормальні пенсії. Чим більша зарплата — тим більша буде пенсія. На сьогодні 4 мільйони українців отримують «мінімалку». Заявлену урядом мінімальну зарплату в проекті держбюджету на наступний рік у 3700 гривень на місяць ми вважаємо недостатньою. Наша вимога — підвищення її до 5000 гривень», — наголосив лідер опозиційної фракції.
 
Серед інших важливих вимог РПЛ — перерахувати так звані соціальні пенсії для півмільйона українців, які отримують 949 гривень на місяць.
 
«Ми наполягаємо, щоб ця пенсія була піднята до рівня прожиткового мінімуму. Сьогодні прожитковий мінімум для не­працездатних осіб становить 1312 гривень. Уряд планує підвищити його до 1372 гривень. Тобто, збільшення прогнозується на рівні 5%. Це абсолютно недостатньо. Ми вимагаємо підвищити прожитковий мінімум на 15%, тоді пенсіонери, які мають зараз 949 гривень на місяць, з 1 жовтня матимуть можливість отримувати 1500 гривень. Це майже на 600 гривень більше, ніж зараз», — пояснив Ляшко.
 
Тим, хто не матиме необхідного трудового стажу 15 років для отримання пенсії, радикали пропонують надавати соціальну допомогу. На сьогодні таких українців близько 100 тисяч. Також фракція РПЛ наполягає на перерахунку пенсій для пенсіонерів із великим трудовим стажем, щоб прибрати «зрівняйлівку» в пенсійному забезпеченні.
 
«Одні працювали, інші — ні, а пенсію отримують однакову. Ми категорично проти цієї несправедливості. Тому вимагаємо від уряду підвищити пенсії для людей, які мають великий трудовий стаж та які працювали на шкідливих виробництвах. Це шахтарі, металурги, хіміки, медики, механізатори, доярки та інші категорії громадян. Це наша принципова вимога», — розповів народний депутат.
Крім того, команда Олега Ляшка вимагає скасувати 15%-й податок для працюючих пенсіонерів, а також включати період навчання у вишах до страхового стажу. Ще одна вимога радикалів — індексувати пенсії та зар­плати на рівень інфляції, що зараз становить 11%, та усунути несправедливість при виплаті пенсій жінкам, які вийшли на пенсію достроково.
 
«На сьогодні 100 тисяч українських жінок, які вийшли на пенсію в 55 років, до 60-річного віку не отримують пенсію у повному обсязі, хоча мають необхідний трудовий стаж. За чинним законом, поки 60 років немає — людині виплачується менша пенсія. У них фактично забирають 30% пенсії. Це несправедливо. Ми добиваємося від уряду, щоб жінки, які вийшли на пенсію до 55 років, мали пенсію у повному обсязі», — зазначив Ляшко.
 
Політик укотре наголосив, що люди, які прогорбатилися все життя, мають право на гідну старість і на гідну пенсію.