Молдова хоче підняти в ООН питання виведення російських війск із Придністров'я

01.09.2017
Офіційний Кишинів звернувся до ООН iз проханням включити до порядку денного 72-ї Генасамблеї, яка розпочинає роботу 12 вересня, питання про виведення російських військ iз Придністров’я, повідомляє сайт Міжнародного французького радіо. 
 
У листі постійного представника Молдови при ООН Віктора Морару наголошується, що присутність військовослужбовців Російської Федерації на території Молдови становить загрозу для миру та безпеки в регіоні.
 
Йдеться про оперативну групу російських військ у Придністров’ї (колишню 14-ту армію) та склади озброєнь в Кобасні — село в Рибницькому районі Молдови, що розташоване безпосередньо на кордоні з Україною.
 
Президент Молдови Ігор Додон, чия проросійська зовнішньополітична лінія розбігається з позицією уряду, назвав це звернення «порожнім».
 
«Замість займатися пусканням пилюки в очі західним кураторам та ляльководам, рекомендуємо уряду зосередитися на конкретних кроках тз відновлення довір’я між Тирасполем і Кишиневом», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці». 
 
Росія назвала дії Кишинева «ще однією ланкою в ланцюжку недружніх акцій», до яких у Молдові вдаються «противники позитивних змін у російсько-молдовських відносинах». Про це повідомила прес-служба зовнішньополітичного відомства після того, як посол Молдови Андрій Негуце був викликаний до МЗС Росії. 
 
На запитання, чому саме тепер Кишинів виступив iз відповідною ініціативою, колишній радник екс-прем’єр-міністра Влада Філата — Ігор Волницький — відповів:
 
«Вважаю, що це питання можна розглядати як iз геополітичної точки зору, так і з політичної. В регіоні, де розташована Молдова, відбуваються великі геополітичні зміни. Ймовірно, Молдова, за підказки зовніш­ньополітичних партнерів або з власної ініціативи, вирішила приєднатися до цих нових тенденцій і, можливо, отримати найбільшу вигоду для себе. Природно, що НАТО турбує той факт, що поблизу його кордону — а Румунія з 2004 року є членом НАТО — є російська військова присутність. Можливо, що це була підказка з боку НАТО в контексті останніх геополітичних подій, пов’язаних з Україною і з його розширенням». 
 
З іншого боку, Волницький вважає, що, виступаючи з антиросійською риторикою, уряд Молдови готується до парламентських виборів 2018 року, які наближаються. Також у травні цього року Конституційний суд Молдови визнав присутність російських військ такою, що порушує Конституцію країни.