У Львові і Кракові одночасно провели міжнародний музичний фестиваль

30.08.2017
У вівторок у двох містах — Львові та Кракові — завершив свою роботу міжнародний музичний проект.
 
Ідея спільного щорічного проведення українського і польського фестивалів — «Музика у старому Львові» та «Музика у старому Кракові» належить засновникові відомого українського камерного оркестру «Віртуози Львова», народному артисту України Сергію Бурку та засновнику польської капели «Краковієнсіс» i польського фестивалю «Музика в старому Кракові» Станіславу Галонському.
 
Диригент Сергій Бурко вирішив започаткувати фестиваль чотири роки тому, щоб відзначити 20-річчя Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова».
 
Подвійне музичне свято у Львові та Кракові — духовний місток між дружніми містами, символ спільних цінностей.
 
«Тематика старовинного королівського міста дуже личить фестивалю, адже його особливістю є те, що концерти відбуваються одночасно в храмах, пам’ятних та історичних місцях Львова та Кракова. Міста-побратими запрошують відомих виконавців та колективи з різних країн, а глибокі культурні та мистецькі традиції, історичні пам’ятки, які внесено до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, створюють духовний міст та своєрідну паралель між Львовом та Краковом», — говорить Сергій Бурко. 
 
Цього року на фестиваль до Львова завітали Белфастський філармонійний хор (Північна Ірландія), вокальний ансамбль Collegium Zielenski, хор Krolewscy Rorantysci (Польща), піаніст Артур Грін (США) та численні солісти і колективи з Польщі та України. В концертах фестивалю звучала музика Вівальді, Баха, Моцарта, Равеля, Регера, Барвінського, Шостаковича, Скорика...
 
«Особливістю фестивалю є те, що концерти виходять за межі традиційної сцени. Серед цьогорічних локацій були Римо-католицька катедра, Палац Потоцьких, музей Пінзеля та інші знакові місця королівського Львова. Храми наповнювала органна музика, старовинні палати — звуки скрипки, фортепіано. Зокрема, відкриття відбулося у храмі святих апостолів Петра і Павла за участю вокального ансамблю Collegium Zіlenski, хору Krolewski Rorantystі (Краків), камерного хору «Глорія» (Львів) та органістки Олени Мацелюх. Диригував Станіслав Галонський, засновник краківського фестивалю та багаторічний партнер львівських музикантів», — повідомили у міськраді.
 
Однією з найяскравіших подій фестивалю став учорашній фінальний концерт за участю старовинного Белфастського філармонічного хору з Північної Ірландії.